Back

ⓘ Sajarah - Guratmangsa sajarah Islam, lisan, Jepang, Sunda, Guratmangsa sajarah Islam abad ka-6, Cianjur, Daptar abad, Marcapada, Bagus Rangin, Balubur ..




                                               

Guratmangsa sajarah Islam

Leuwih loba sajarah umat Islam nu patali jeung sajarah militér sarta pulitikna; runtuyan ieu ampir sakabéhna ngeunaan sajarah pulitik jeung militér. Tempo ogé: Sajarah Islam Abad ka-7 23 SH - 81 H Abad ka-15 803 H – 906 H Abad ka-21 1421 H – 1524 H Abad ka-13 597 H – 700 H Abad ka-11 391 H – 494 H Abad ka-17 1009 H – 1112 H Abad ka-12 494 H – 597 H Abad ka-14 700 H – 803 H Abad ka-9 184 H – 288 H Abad ka-6 126 SH - 23 SH Abad ka-10 288 H – 391 H Abad ka-19 1215 H – 1318 H Abad ka-18 1112 H – 1215 H Abad ka-16 906 H – 1009 H Abad ka-8 81 H – 184 H Abad ka-20 1318 H – 1421 H

                                               

Sajarah lisan

Sajarah lisan atawa sajarah oral hartina sajarah anu diturunkeun sacara lisan, turun-tumurun ti hiji generasi ka generasi salajengna. Ku lolobana ahli mah, sajarah lisan téh teu bisa dipercaya salaku sumber rujukan. Najan kitu, aya ogé ahli nu nganggap salaku cara pikeun miara jeung nyebarkeun sajarah, utamana nalika budaya tulisan can nyerep di hiji kaadaban. Pangalaman dina budaya sastra nunjukkeun yén manusa téh salawasna ngawangun ulang ingetanana. Najan aya parobahan, inti caritana mah ilaharna tetep kapiara. Nuturkeun guluyurna waktu, parobahan-parobahan téh beuki euyeub nepi ka antu ...

                                               

Sajarah Jepang

Tulisan sajarah Jepang dimimitian ku tulisan nu méh sarua dina sajarah Chinese ti abad kahiji masehi. Sanajan kitu, panalungtikan arkéologi némbongkeun yén jalma geus hirup di kapuloan Jepang dina awal période paleolitik luhur. Sanggeus umur-es tamat, kira-kira 12.000 SM, ekosistim Kapuloan Jepang mangrupa kahirupan manusa, bukti mimiti nu kapanggih nyaéta keramik salila périodeu Jōmon. Sajarah Jepang kaselang ku périodeu isolasi nu panjang, nu sacara radikal ilaharna revolusioner, kapangaruhan ku dunya luar.

                                               

Sajarah Sunda

Masarakat Sunda tradisional geus wanoh jeung istilah sajarah, carita, jeung wawacana, nu sadayana nuju ka karya nu ngadadarkeun sajarah ngeunaan hiji hal. Catetan sajarah ngeunaan tatar Sunda nu leuwih heubeul, kapanggih dina prasasti-prasasti. Anu pangheubeulna téh nyaéta prasasti Tugu, titinggal Purnawarman 395-434, raja Tarumanagara ahir abad ka-4/awal abad ka-5. Dadaran sajarah Sunda pangkolotna nu geus kapanggih nepi ka ayeuna nyaéta Carita Parahyangan, ditulis kira taun 1580 M. Salajéngna, naskah-naskah nu medar sajarah di antarana Carita Ratu Pakuan, Carita Waruga Guru, jeung Carita ...

                                               

Guratmangsa sajarah Islam abad ka-6

576: Pupusna Aminah, ibuna Muhammad wanci kira-kira. 583: Perjalanan Muhammad ka Syria sareng pamanna Abu Talib wanci kira-kira 600: Lahirna Ali bin Abu Talib. Alo sareng mantuna Muhammad. Anjeunna khalifah ka-4. 545: Lahirna Abdullah, ramana Muhammad wanci kira-kira. 594: Muhammad didamel ka Khodijah; nyandak kafilah dagang uah-uih ka Syria wanci kira-kira 570: Lahirna Muhammad; Taun Gajah wanci kira-kira. 595: Muhammad nikah sareng Khodijah wanci kira-kira. 578: Pupusna Abdul Mutallib, éyangna Muhammad wanci kira-kira

                                               

Sajarah Cianjur

Sajarah Cianjur nyaéta carita sajarah nu bisa dijujut dumasar kana sababaraha sumber di antarana carita tina panalungtikan sajarah, carita rahayat nu sumebar di wewengkon Cianjur, sakakala kamekaran Cianjur baheula, jeung nepikeun ka kiwari.

                                               

Daptar abad

Kaca ieu ngandung trén milénium jeung abad. Keur période wanci baheula, tempo garis wanci kosmologis, skala wanci géologis, garis wanci évolusionér, pléistosén, jeung garis wanci logaritmis. Tempo kalénder jeung daptar kalénder keur pangelompokan taun lianna. Tempo sajarah, sajarah période, périodisasi, jeung sajabana keur organisasi kajadian sajarah nu béda-béda. Kaca abad individual ngandung daptar dékade jeung taun. Période wanci dumasar ngaran Milénium ka-7 SM | Milénium ka-6 SM | Milénium ka-5 SM Paléolitik Milénium ka-10 SM | Milénium ka-9 SM | Milénium ka-8 SM Milénium ka-8 | Miléni ...

                                               

Marcapada

Marcapada, ogé disebut Bumi, mangrupa planét tempat manusa hirup, planét katilu luareun Panonpoé. Marcapada mangrupa hiji-hijina planét téréstrial di Surya Mandala, sarta hiji-hijina planét nu mibanda kahirupan, sahanteuna kitu nu dipikanyaho élmu modérn. Planét ieu mibanda hiji satelit alam, bulan, nu kabentuk watara 4.5 milyar taun ka tukang. Biosfir Bumi sacara lalaunan beuki lila ngarobah atmosfir jeung kondisi fisik dasar séjénna, anu ngakibatkeun kembangbiakna organisme sarta kawangunna lapisan ozon, anu bareng jeung médan mahnit Marcapada ngahalangan radiasi surya nu pibahayaeun jeu ...

                                               

Bagus Rangin

Bagus Rangin nyaéta tokoh ti Bantarjati, Majalengka. Bagus Rangin diperkirakeun gumelar kira taun 1761. Mangrupa tokoh sajarah jeung pahlawan nu nengtang jeung mingpin palawanan ka Walanda dina Perang Cirebon taun 1805-1812. Ieu Bagus Rangin téh asalna ti Demak, turunan Embah Buyut Sambéng. Lanceukna ngaranna Bagus Rangin, ari adina Buyut Salimar jeung Ki Bagus Serit. Bagus Rangin sadudulur guguru agama ka Sentayem jeung Ama Banten. Bagus Rangin jadi lébér wawanén dina nanjeurkeun bebeneran, nepi ka ku Sultan Cirebon dipercaya jadi kepala daérah di Jatitujuh tur meunang pangkat Sénapati. L ...

                                               

Balubur

Balubur nyaéta ngaran daérah di puseur Kota atawa Kabupatén jaman baheula, hususna di daérah Priangan saacan "Reorganisasi Priangan" taun 1871.Baheula Balubur nyaéta ngaran daerah anu langsung aya handapeun kakawasaan Bupati. Daérah éta biasana dipaké pikeun padumukan para anggota kulawarga Bupati, lantaran lokasina alus keur ukuran baheula. Di daérah eta euweuh gawé wajib pikeun melak kopi, jeung gawe wajib nu séjénna pikeun pangawasa Kolonial. Jeung deui, Balubur nyaéta "Daérah Istiméwa" jaman baheula. Ngaran distrik kitu ogé, upamana, aya di Kabupatén Limbangan nyaéta distrik Balubur Li ...

                                               

Calonarang

Calonarang atawa Calon Arang nyaéta salah sahiji lalakon drama tari nu sipatna magis sarta nyokot sumber carita ti carita Calonarang. Carita semi-historis nu asalna nalika jaman pamaréntahan Raja Airlangga di Karajaan Kahuripan mangsa abad ka-12. Dina lakon ieu aya Matah Gedé minangka wujud Calonarang saméméh diajar élmu hideung. Asal carita ieu nyaéta ayana Calonarang minangka janda pangawasa élmu hideung di désa Girah. Dina dipintonkeuna, Calonarang biasana nyanghareupan Barong atawa Airlangga. Dina pintonana, gamelan nu dipaké nyaéta Gamelan Semar Pagulingan, Gamelan Babarongan jeung Go ...

                                               

Jaarbeurs

Jaarbeurs nyaéta pakumpulan pangusaha anu sataun sakali ngayakeun kasempetan pikeun mintonkeun atawa mamérkeun saniskara barang daganganana. Biasana barang anyar, boh buatan di urang boh buatan luar negri. Henteu ngan ukur mangrupa paméran, tapi ogé mangrupa raraméan, lantaran dibarengan ku rupa-rupa tongtonan atawa hiburan anu aranéh, nu langka kapanggih sapopoéna. Malah nu euweuh di urang, ngahaja didatangkeun ti luar negri, dipaké narik publik. Bari jeung sok diayakeun rupa-rupa kongkur deuih, tur unggal taun ganti-ganti, tina rupa-rupa widang: olahraga, kasenian, karajinan, jst. sapert ...

                                               

Parahyangan

Parahiyangan atawa Parahyangan atawa Parahiangan atawa ogè Preanger mangrupakeun tatar sunda, wilayah budaya jeung pagunungan di propinsi Jabar di Pulo Jawa di Indonésia. Wewengkon ieu kira-kira kurang ti 1/6 na Jawa. Parahyangan diwates lebah kulonna ku propinsi Banten, di lebah kalèr ku wewengkon basisir kalér Subang, Cirebon jeung Indramayu, di tatar wétan ku propinsi Jawa Tengah, di kidul ku Samudra Hindia. Wewengkon Parahiangan Tengah Central Parahiangan ngawengku kabupatén kabupaten diantarana: Kabupatén Purwakarta Sumedang Bandung Kulon Bandung wetan Bandung Subang tatar kidul Garut ...

                                               

Proklamasi Kamerdékaan Indonésia

Proklamasi Kamerdékaan Republik Indonésia dina poé Juma’ah, tanggal 17 Agustus 1945 taun Masehi, atawa tanggal 17 Agustus 2605 nurutkeun taun Jepang sarta tanggal 8 Ramadan 1364 nurutkeun Kalender Hijriyah, anu dibacakeun ku Ir. Soekarno kalawan diréndéngan ku Drs. Mohammad Hatta anu tempatna di Jalan Pegangsaan Timur No. 56, Jakarta Pusat.

                                               

Pustaka Rajyarajya i Bhumi Nusantara

Pustaka Rajyarajya i Bhumi Nusantara mangrupa judul naskah/pustaka nu ceuk dadaran di jerona disusun ku Panitia Wangsakerta di Cirebon taun 1599-1620 Saka. Pustaka ieu ngadadarkeun sajarah karajaan-karajaan di Nusantara, ti mangsa-mangsa awal nepi ka mangsa dijieunna éta naskah, nyaéta sanggeus datangna VOC ka Nusantara.

                                               

Sajarah Balubur Limbangan

Balubur Limbangan nyaéta ngaran hiji kacamatan di Kabupatén Garut. Ieu tempat miboga sajarah nu kalintang gedéna, lantaran Balubur Limbangan kungsi dijadikeun ibukota kabupatén Garut dina mangsa nu kaitung lilana. Cindekna bisa disebutkeun yén Limbangan téh mangrupa tuturus ayana Garut ayeuna. Sakumaha nu kacatet dina sajarah, mimitina mah Limbangan téh bagéan tina karajaan Sunda. Aya ogé nu nyebutkeun yén Limbangan téh geus jadi daérah otonom nalika Karajaan Sunda kabagi dua, Galuh jeung Sunda. Harita ngaranna masih kénéh Rumenggong nu asalna tina kecap rumenggang’ hartina jauh lantaran a ...

                                               

Sunda Kalapa

Sunda Kalapa nyaéta ngaran hiji kota palabuhan gedé/ metropolis di pulo Jawa perenahna di muara walungan Ciliwung. Anu caina tenang tur jero, dikokolakeun kalawan tartib. Sunda Kalapa dicicingan ku rupa-rupa suku bangsa jeung étnis.

                                               

Teater Abad Pertengahan

Sanggeus kakawasaan Roma runtag, bantuan pamaréntah ogé teu katémbong deui. Rombongan sandiwara keliling nu mintonkeun mime jeung para troubadou r hirup nepi ka abad pertengahan Eropa. Naskah-naskah Terence, Plautus, jeung Seneca ogé diteundeun ku para paderi pikeun ditalungtik tur dianalisis gaya nulisna minangka modél gaya basa Latin. Drama abad pertengahan mekar antara taun 900-1500. Ieu drama leungit dina taun 1600-an nalika jaman reformasi, iwal ti di Spanyol.

                                               

Teater Renaissance

Wilayah Eropa mimiti kairut kana seni Yunani Purba ti taun 1500 nu dimimitian ku Italia. Panulis-panulis di Italia diajar Puitika Aristoteles jeung Seni Puisi Horatius minangka tatapakan dina nulis esei-eseina. Tina ieu éséi tuluy mekar jadi neoklasisme dina seni. Aya 3 rupa drama nu dimekarkeun di Italia nyaéta tragédi, komédi, jeung pastoral. Panulis-panulisna nu kasohor nyaéta Ludovico Ariosto 1474-1533 Giangiorgio Trissino 1478-1550, Giambattista Giraldi Cinithio1504-1573, jeung Niccolo Machiavelli 1469-1527. Cicirén tina drama Italia nyaéta spectacle nu mekar ti istana. Ieu spectacle ...

                                               

Teater Romawi

Sanggeus taun 200 SM, kagiatan seni pindah ti Yunani ka Roma, kitu ogé jeung drama. Drama-drama Romawi kacida pentingna dina kamekaran sajarah lantaran gedé pangaruhna ka jaman Renaissance. Loba panulis Renaissance nu tatapakanana tina drama-drama Yunani nu disadur kana drama Romawi, misalna waé William Shakespeare. Téater Roma mangrupa hasil adaptasi tina téater Yunani, bédana téh dina scene ditambahan témbok nu jangkung nu disebut FaÇade. Panggung mibanda pungsi minangka jalan. Pamaréntah ngan saukur méré bantuan dina pintonan-pintonan, sedengkeun waragadna mah jadi tanggung jawab jalma ...

                                               

Teater Yunani Kuno

Drama nu kiwari mindeng dipintonkeun, asalna mah ti jaman Yunani Purba. Tahun 600 SM, dina upacara-upacara kaagamaan, masarakat Yunani ngayakeun raraméan nu di jerona aya acara ngibing jeung ngahaleuang salaku média panghormatan ka déwa Dionysius. Sanggeus kitu maranéhna nyieun hiji pasanggiri drama dina éta acara nu dilaksanakeun taun 534 SM di Athena. Drama nu harita dipintonkeun nyaéta drama tragedi, tur nu jadi jawarana nyaéta Thespis, aktor jeung panulis munggaran nu kasohor ka sakuliah dunya. Sanajan Thespis mangrupa tokoh historis, tapi ku bangsa Yunani dijadikeun legenda. Sagala ru ...

                                               

Volkschool

Volkschool atawa sakola désa, disebut ogé Sakola Rakyat mimiti diadegkeung taun 1907 M, disadiakeun pikeun rahayat biasa nu cicing di lembur. Pelajaranana maca, nulis, jeung ngitung. Di Jawa Barat ayana di Kota Bandung, Cirebon, jeung Ciamis. Di Batavia diadegkeun taun 1921 M. Schakelschool, ieu sakola mimiti diadegkeun di Bandung taun 1921 M, ari di Jakarta mah taun 1924 M. Murid Volkschool anu pinunjul bisa neruskeun ka vervolgschool atawa ka schakelschool. Vervolgschool, ieu sakola téh diadegkeun taun 1914 M, terusan tina sakola rakyat, lila diajarna tilu taun.

                                     

ⓘ Sajarah

  • Kristen Sajarah Yahudi Sajarah tatamba Sajarah élmu jeung téhnologi Sajarah inteléktual Studi diaspora Sajarah ékonomi Sajarah seni Sajarah pamikiran
  • Leuwih loba sajarah umat Islam nu patali jeung sajarah militér sarta pulitikna runtuyan ieu ampir sakabéhna ngeunaan sajarah pulitik jeung militér. Tempo
  • Sajarah lisan atawa sajarah oral hartina sajarah anu diturunkeun sacara lisan, turun - tumurun ti hiji generasi ka generasi salajengna. Ku lolobana ahli
  • Tulisan sajarah Jepang dimimitian ku tulisan nu méh sarua dina sajarah Chinese ti abad kahiji masehi. Sanajan kitu, panalungtikan arkéologi némbongkeun
  • wanoh jeung istilah sajarah carita, jeung wawacana, nu sadayana nuju ka karya nu ngadadarkeun sajarah ngeunaan hiji hal. Catetan sajarah ngeunaan tatar Sunda
  • nikah sareng Khodijah wanci kira - kira 600: Lahirna Ali bin Abu Talib. Alo sareng mantuna Muhammad. Anjeunna khalifah ka - 4. Gariswanci sajarah Islam
  • Sajarah Cianjur nyaéta carita sajarah nu bisa dijujut dumasar kana sababaraha sumber di antarana carita tina panalungtikan sajarah carita rahayat nu sumebar
  • Cutatan tina sajarah Asia Timur & sajarah Pulo Jawa éjahan heubeul: Tjutatan tina sadjarah Asia Timoer & sadjarah Poelo Djawa nyaéta buku nu ditulis
  • Kalénder Maséhi, Kalénder Hijriyah Poé ieu na sajarah élmu Poé Ieu na Sajarah On - This - Day.com Poé Ieu na Sajarah Pilem Today in rotten history BBC: On This
                                               

Cutatan tina sajarah Asia Timur & sajarah Pulo Jawa

Cutatan tina sajarah Asia Timur & sajarah Pulo Jawa nyaéta buku nu ditulis ku basa Sunda karya Prijono. Ieu buku munggaran medal taun 1945 dina wangun citak ku penerbit Bale Poestaka di Jakarta.

                                               

Nyukcruk Sajarah Pakuan

Nyukcruk Sajarah Pakuan nyaéta pedaran anu ditulis dina basa Sunda ku Saléh Danasasmita. Ieu buku pedaran téh dipedalkeun munggaran taun 2012 ku penerbit Kiblat Buku Utama.

                                               

Sajarah Cirebon Tulen

Sajarah Cirebon Tulen nyaéta buku Sunda nu ditulis ku basa Sunda karya R. B Kartadiredja. Ieu buku munggaran medal taun 1922 dina wangun citak ku penerbit di Weltevreden.

Users also searched:

...
...
...