ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 75




                                               

Muludan

Maulid Nabi Muhammad SAW sakapeung Maulid Nabi atawa Maulud waé, nyaéta peringatan poé lahir Nabi Muhammad SAW, anu dina taunHijriyah ragrag dina tanggal 12 Rabiul Mimiti. Kecap maulid atawa milad nyaéta dina basa Arab hartosna poé lahir. Perayaa ...

                                               

Munara

Munara منارة, tapi leuwih pas مئذنة) nyaéta fitur penting sarta has tina wangunan-wangunan Islam. Munara biasana luhur kalawan kubah nu ngawangun bawang di bagian luhurna. Biasana munara perenahna di posisi anu henteu ngahiji jeung gedong utama s ...

                                               

Muslim

Kecap muslim bisa nujul kana: Jalma-jalma nu pasrah tur sumerah kana aturan hukum-hukum Allah Nu ngagem atawa umat Islam. Sagala mahluk nu aya di langit jeung bumi QS 3:83, 1:2. Imam Muslim, nu nulis kitab Sohéh Muslim, kumpulan hadis. Hiji suku ...

                                               

Nabi

Nabi nyaéta salasahiji manusa anu diutus ku Gusti Alloh ka tengah-tengah umat manusa, améh manusa nyembah ka Gusti Alloh. Berjalan lurus, jeung teu durhaka ka Gusti Alloh. Nabi jeung Rasul nyaéta manusa nu dipilih ku Gusti Alloh, kanggo dipancénk ...

                                               

Ngalogat

Ngalogat téh nyaéta salah sahiji cara keur ngagabungkeun atawa ngadumaniskeun ma’na mufrodati jeung qawaidi. Leuwih jéntréna, ngalogat téh ngartikeun téks basa Arab kana basa séjén keur mikanyaho maksud atawa manana. Lamun ngalogatna tina basa Ar ...

                                               

Nisfu Saaban

Nisfu Saaban nyaéta hiji kajadian poé ka-15 dina bulan Syaaban taun Hijrah. Umat Islam yakin yén dina peutingan Nisfu Syaaban, amalan bakal dibawa naék ku malaikat anu bakal ditukeurkeun jeung lambaran amalan anu anyar sabada sataun nu geus kaliw ...

                                               

Orat

Dina kitab Safinatun Najah, orat téh aya opat 4 bagian, nyaéta: Orat lalaki sacara mutlak boh nalika solat boh henteujeung orat budak awéwé amat antara bujal jeung tuurna. Orat awéwé merdika jeung awéwé budak amat nalika di hareupeun lalaki séjén ...

                                               

Qosor

Qosor numut keun basa Arab hartina ngaringkes. Sedengkeun pikeun hukum syara nyaéta ngaringkes solat fardlu anu opat roka’at jadi dua roka’at, anu tétép maca fatihah jeung surat tina Qur’an. ku kituna mung solat dhuhur, asar, jeung isya anu bisa ...

                                               

Rasul

Rasul nyaéta saurang Nabi anu kapapancénan nepikeun wahyu ti Gusti Alloh ka umatna bari kudu diamalkeun. Sakabéh Rasul pasti kaasup Nabi. Kateranganana kaunggel ieu di handap. Dan sesungguhnya telah Kami utus beberapa orang rasul sebelum kamu, di ...

                                               

Rukun Iman

Rukun Iman dina ajaran Islam aya 6, nyaéta iman ka Alloh, Malaekat-Na, Kitab-kitab-Na, Rosul-rosul-Na, poé akhir, jeung taqdir-Na nu hadé jeung nu goreng.

                                               

Santri

Santri nyaéta anu keur dialajar di pasantrén salian ti éta istilah santri ogé ditujukeun pikeun jalma nu sok ngingilu dina kagiatan kaagamaan atawa ogé jelema nu sok nuturkeun Kyai. Kecap santri hartina murid dina basa Jawa/basa Sunda asalna tina ...

                                               

Sufi

Sufi téh umumna dihartoskeun tina "Sufi" nu asalna Suf, basa Arab nu hartosna mantel sederhana nu diangge ku mujahid di zaman-zaman awal Islam. Tapi teu sadaya nu disebat ahli sufi ngangge mantel siga kieu. Nu sanesna, téori basa modérn nyatet og ...

                                               

Tazir

Tazir nyaéta hukuman nu katangtuanana di tangtukeun ku hakim nu boga kawasa atawa Ulil Amri tapi tetep dumasar kana katangtuan agama. Sacara bahasa, harti kecap ta’zir asalna ti kecap az-zara nu miboga harti ar-raddu nu hartina nampik, jeung al-m ...

                                               

Tadarus

Tadarus asalna tina kecap basa Arab darosa - yadrusu nu hartina diajar, nalungtik, jeung maluruh. Tuluy katambahan huruf ta robah jadi tadaarosa - yatadaarosu, anu hartina silih diajar kalayan tingkat pamahaman anu leuwih jero. Tadarus mangrupa m ...

                                               

Tajwid

Tajwīd sacara harfiah miboga mana ngaaluskeun atawa ngaéndahkeun. Tajwid asalna tina kecap Jawwada dina basa Arab. Dina élmu Qiraah, tajwid hartina ngaluarkeun huruf tina tempatna kalawan merhatikeun sipat-siat anu dipibogana. Jadi élmu tajwid ny ...

                                               

Tarawéh

Tarawéh Arabsalat sunat sabada salat Isa dina bulan puasa, nyaéta ritual ibadah salat sunat umat agama Islam dina peuting-peuting bulan Romadon. Lobana aya anu 8 rakaat, aya anu 20 rakaat, gumantung kana madhab masing-masing. Tarawéh bisa dilaksa ...

                                               

Tasawuf

Tasawuf, ogé katelah sufisme, nyaéta ajaran mistis dina Islam, nu dicirikeun ku filsafat, ibadah ritual, jeung lembaga atikan husus, anu parantos lami kabentuk dina sajarah kamekaran Islam. Tasawuf tiasa dianggap salaku bentuk sareng kristalisasi ...

                                               

Tayamum

Tayamum sacara etimologis nyaéta Al Qosdu nu hartina maksud. Sedangkeun sacara istilah dina syari’at Islam nyaéta hiji ibadah ka Allah ku cara ngusap pameunteu jeung dua leungeun ku ngagunakeun sho’id anu bérésih. Sho’id nyaéta sakabéh barang nu ...

                                               

Ulama

Ulama =para alim mangrupa wangun jamak tina kecap alim’ dina basa Arab anu hartina jalma nu nyangking élmu. Ulama nyaéta inohong agama anu nyandang pancén pikeun ngaraih, ngabina jeung ngaping umat Islam boh dina masalah agama boh dina masalah sa ...

                                               

Zamzam

Zamzam nyaéta cai nu dianggap minangka cai suci ku umat Islam. Zamzam mangrupa sumur cai nu nyangkaruk di wewengkon Masjidil Haram, lebah tenggara Kabah, jerona 42 méter. Loba nu jarah nu ngalakukeun ibadah Haji jeung Umroh nu datang ka ieu sumur ...

                                               

Alkitab

Alkitab mangrupa kitab suci Kristen. Alkitab kabagi jadi dua bagian utama: Perjangjian Anyar jeung Perjangjian Heubeul. Babagian ieu disebut "Perjangjian" ku sabab Pangeran bangsa Israél atawa Yahwe nyieun perjanjian. Perjangjian munggaran nyaéta ...

                                               

Garéja

Garéja nyaéta persekutuan jalma kapercayaan nu dikumpulkan ku Kristus. Poé Pentakosta, nalika Roh Kudus dicurahkeun jadi poé lahirna garéja. Hakékat garéja nyaéta missioner, bisa dicindekeun yén sakabéh aktivitas garéja nyaéta missioner, palayana ...

                                               

Garéja Yésus Sajati

Garéja Yésus Sajati nyaéta garéja non-denominasi anu didirikuen di Beijing, RRT dina taun 1917. Garéja ieu dimimitian ti Tiongkok dina taun 1900-san, di antara garéja-garéja Protestan, anu téologina ngakar ka Gerakan Pentakosta. Dina 1939, Injil ...

                                               

Gereja Katolik Roma

Garéja Katolik, loba disebut Garéja Katolik Roma, nyaéta Garéja kristen panggedena di dunya, jeung diperkirakeun geus 1.3 milyar jamaah, i.e., kasarna satengah tina sagala Kristen sarta sapergenep tina populasi dunya. Garéja Katolik mangrupa kump ...

                                               

Basa Malayu

Malayu ; Bahasa Malayu ; aksara Jawi: بهاس ملايو mangrupa basa utama dina kulawarga Austronésia. Ieu basa téh mangrupa basa nasional di Brunéi, Malaysia, Indonésia, jeung basa di Singapura. Panyaturna leuwih ti 270 juta urang sapanjang selat Mala ...

                                               

Basa Inggris

Basa Inggris nyaéta basa Jérmanik Kulon, nu asalna ti Inggris. Basa ieu mangrupa kombinasi antara sababaraha basa lokal nu dipaké ku urang Norwégia, Dénmark, Saxon jeung Angel ti abad ka-6 nepi ka-10. Dina taun 1066, ku sabab ditalukkeunana Inggr ...

                                               

Basa Prancis

Basa Prancis nyaéta salah sahiji basa pang penting ti jumplukan basa Roman sanggeus basa Spanyol sarta basa Portugis. Basa Prancis mangrupa basa anu panglobana dicaturkeun ke-11 di dunya. Nepi ka taun1999, basa ieu dicaturkeun ku leuwih ti 77 jut ...

                                               

Basa Turki

Basa Turki nyaéta basa Turkis, nu dipaké utamana di Turki, sarta komunitas leutik di Bulgaria, Républik Macédonia, Uzbékistan, Siprus, Yunani, sarta sababaraha yuta émigran di Éropa Kulon. Jumlah pastina henteu tangtu, utamana mah alatan kurangna ...

                                               

Basa Chittagong

Basa Chittagong, nyaéta hiji basa ti rungkun basa Indo-Arya nu utamina dipaké ku urang Chittagong di Bangladés sarta di wewengkon beulah tenggara nagara. Basa Chittagong deukeut jeung Basa Benggala sarta dianggap salaku dialék teu resmi ti Basa B ...

                                               

Basa Swahili

Swahili nyaéta basa indung urang Swahili anu dumuk di kiduleun Somalia nepi ka Mozambik nu watesna Tanzania. Basa Swahili digunakeun ku 10.000.000 jalma minangka basa utama. Basa Swahili ogé dipaké di sapanjang garis basisir Afrika Wétan. Swahili ...

                                               

Komunitas Nagara-nagara Pamaké Basa Portugis

Comunidade dos Países de Língua Portuguesa mangrupa hiji organisasi nu boga anggota nagara-nagara nu boga basa Portugis minangka basa resmina. CPLP resmina diwangun dina kaping 17 Juli 1996 jeung aya di Lisbon, Portugal. Ayeuna aya tilu nagara nu ...

                                               

Basa Jérman

Basa Jérman, anggota kelompok kulon basa-basa Jérman, nyaéta salah sahiji basa utama di dunya, ogé mangrupa basa nu boga pamaké asli panglobana di Uni Éropa. Utama dipaké di Jérman, Austria, Liechtenstein, sawaréh utama Swis, Luxembourg, Südtirol ...

                                               

Basa Indonésia

Basa Indonésia nyaéta basa resmi Nagara Indonésia, tapi ngan saeutik pisan nu maké basa Indonésia keur basa ibu. Panglobana maké basa Indonésia keur basa kadua. Basa Indonésia diresmikeun nalika kamardikaan Indonésia, taun 1945. Basa Indonésia ma ...

                                               

Basa Koréa

Basa Koréa mangrupa basa resmi Koréa Kalér jeung Kidul. Basa ieu ogé magrupakeun salah sahiji tina dua basa di Yanbian, Cina. Di sakuliah dunya, aya kurang leuwih 80 juta pamaké basa Koréa, kaasup golongan gedé di Uni Soviét, RRC, Australia, Amér ...

                                               

Basa Hiri Motu

Basa Hiri Motu, nyaéta basa resmi di Papua Nugini salian ti basa Inggris jeung Tok Pisin. Hiri Motu mangrupa wangun saderhana ti basa Motu. Bébéda dina fonologi jeung tata basa nyababkeun panyatur basa Hiri Motu heunteu ngarti kana basa Motu, san ...

                                               

Basa Walanda

Basa Walanda nyaéta Basa Jermanik Kulon anu diomongkeun ku leuwih ti 22 juta jelema minangka basa ibu sarta leuwih ti 5 juta jelema minangka basa kadua. lolobana panyatur tulén aya di Walanda, Belgia, sarta Suriname, kalayan jarumpluk leutik pama ...

                                               

Kiribati

Kadé kaliru jeung Kiritimati, hiji pulo di kapuloan Line jeung bagian ti Kiribati Kiribati, resmina Républik Kiribati, mangrupa hiji nagara kapuloan nu aya di Samudra Pasifik tengah. Populasi permanénna kirang leuwih 100.000, jeung diwangun ti 32 ...

                                               

Nauru

Artikel ieu ngeunaan nagara nu ngaranna Nauru. Pikeun hiji désa di Tanzania, tempo Nauru, Tanzania Nauru, resmina Républik Nauru jeung baheulana katelah salaku Pulo Ngeunah, mangrupa hiji nagara kapuloan di Mikronésia di Samudra Pasifik Kidul. Ta ...

                                               

Papua Nugini

Papua Nugini, resmina Nagara Indepénden Papua Nugini, mangrupa hiji nagara di Oséania, ngawasaan beulah wétan ti pulo Papua jeung raloba pulo. Nagara ieu aya di Samudra Pasifik kidul-kulon, dina hiji wewengkon nu kadéfinisi ti abad ka-19 salaku M ...

                                               

Kuraso

Kuraso nyaéta hiji pulo di Laut Karibia beulah kidul, leupas basisir Vénézuéla. Nagara Kuraso, nu ngawengku pulo utamina jeung Klein Kuraso, nyaéta hiji nagara konstituén Karajaan Walanda. Ibu kotana nyaéta Willemstad. Kuraso mangrupa wewengkon p ...

                                               

Sint Maarten

Sint Maarten") nyaéta hiji nagara konstituén Karajaan Walanda. Wewengkon ieu ngawengku bagian kidul ti pulo Saint Martin, nu kalérna nyaéta koléktivitas peuntas laut Perancis, Saint-Martin. Ibu kotana nyaéta Philipsburg. Saméméh 10 Oktober 2010, ...

                                               

Babad

Babad nyaéta carita nu patali jeung hiji patempatan atawa ilaharna mah karajaan nu dipercaya minangka sajarah. Patali jeung pangaruh Jawa, karéréaan babad ditulis dina wangun wawacan, upamana Babad Godog, Babad Panjalu, Babad Cirebon, Babad Bante ...

                                               

Opera sabun

Opera Sabun nyaéta di Indonesia umumna disaruakeun jeung sinétron atawa télénovéla kalayan tinimbangan aspék téhnis upamana pintonan anu ngaruntuy, nyaéta puluhan, ratusan, malah mah rébuan épisode. Kitu ogé eusi jeung tujuan komérsial sarta ngai ...

                                               

Sandiwara

Sandiwara atawa carita sandiwara téh nyaéta lalakon-lalakon anu biasa dipintonkeun dina pagelaran sandiwara. Biasana lalakon anu dipagelarkeun téh diperankeun ku manusa méh siga wayang orang.

                                               

Ash Ketchum

Ash lahir di kota Pallet. Di yuswana nu 10 taun, dirina mutuskeun hoyong janten Pokemon trainer. Ku lantaran kitu, dirina teras ngadatangan Professor Oak, hanjakalna sakabéh Pokemon nu aya di Professor Oak tos diborong ku babaturan Ash, nyaéta Ga ...

                                               

James Bond

James Bond 007 mangrupa salahsa hiji karakter fiksi nu diciptakeun taun 1953 ku panulis Inggris, Ian Fleming, di mana karakter ieu saterasna muncul dina dua belas novel daring dua koleksi carita pondok versi asli. Karakter ieu teras dipaké dina w ...

                                               

May

May mangrupa salah sahiji nami karakter fiksi dina serial TV Pokémon. May aslina mangrupa karakter dina kaulinan video game Pokémon: Ruby, Shappire, and Emerald.

                                               

Optimus Prime

Optimus Prime mangrupa pamingpin ti ras Autobots, nu mana Autobots mangrupa ras protagonis dina serial Transformers. Musuh utama Optimus nyaéta Megatron. modél parobahan Optimus nyaéta treuk trailer anu lengkep jeung bak kontainerna. Salian ti et ...

                                               

Mahabarata

Mahabarata nyaéta hiji karya sastra buhun anu cenah ditulis ku Bagawan Abiyasa atawa Vyasa ti India. Buku ieu diwangun ku dalapan belas buku, mangka dingaranan Astadasaparwa. Tapi, aya ogé anu percaya yén carita ieu saéstuna mangrupa kumpulan ti ...

                                               

Ramayana

Ramayana nyaéta épos atawa wiracarita saperti Mahabharata sarta disebut ogé kawya nu kacida dipikaresep ku urang Hindu. Ramayana ditulis dina wangun séloka sajumlah 24.000, unggal séloka diwangun ku suku kecap. Numutkeun C.Hooykaas, Mahabarata le ...