ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 67




                                               

Kimia kuantum

Kimia kuantum mangrupa larapan mékanik kuantum dina masalah-masalah widang kimia. Dadaran ngeunaan paripolah éléktronik atom jeung molekul patali jeung réaktivitina mangrupa hiji larapan kimia kuantum. ku sabab ulikan mékanis-kuantum atom diangga ...

                                               

Kimia lingkungan

Kimia lingkungan nyaéta Élmu kimia jeung penomena biokimia nu aya di alam asli. It should not be confused with green chemistry, which seeks to reduce potential pollution at source. It can be defined as the study of the sources, réactions, transpo ...

                                               

Kimia organik

Hidrokarbon - Alkana - Alkéna - Diéna atawa Alkadiéna - Alkuna - Halogénoalkana - Alkohol - Mérkaptan - Éter - Aldehid - Keton - Asam karboksilat - Éster - Karbohidrat - Sanyawa alisiklik - Amida - Amina - Lipid - Nitril

                                               

Korosi

Korosi nyaéta kajadian ruksakna logam lantaran ayana réaksi kimia antara logam jeung zat-zat di lingkunganana nu ngawangun senyawa anu teu dipikahayang. Anu nyababkeun korosi aya dua rupa nyaéta prosés sacara kimiawi jeung prosés perlakuan. Prosé ...

                                               

Lebu

Lebu nyaéta sésa tina hiji bahan anu béak kabeuleum. Dina kimia analitik, lebu téh hiji wujud nu lain gas ogé lain cai nu dihasilkeun tina durukan anu sampurna.

                                               

Makromolekul

Makromolekul nyaéta molekul nu mibanda massa molekular nu kautung badag, nu strukturna diwangun ku ulangan-ulangan molekul nu leuwih leutik. Makromolekul nyaéta molekul nu diwangun ku atom nu loba pisan, nu sacara umum dipaké pikeun molekul nu di ...

                                               

Monomér

Monomér mangrupa hiji molekul nu bisa ngabeungkeut kimia ka molekul lianna pikeun ngawangun polimér. Istilah protein monomeric Ogé bisa dipaké pikeun ngagambarkeun nyieun hiji protéin kompléks nepi multiprotéin. Monomér anu alami pangilaharna nya ...

                                               

Monosodium glutamat

Monosodium glutamat atawa mononatrium glutamat, ogé kasohor ku ngaran sodium glutamat atawa MSG, mangrupa uyah natrium tina asam glutamat nu mangrupa salah sahiji asam amino non-esensial panglobana nu kawangun sacara alamiFood and Drug Administra ...

                                               

Oléokimia

Oléokimia nyaéta bahan kimia turunan minyak atawa lemak biologis, analog jeung pétrokimia nu mangrupa bahan kimia turunan minyak bumi. Hidrolisis atawa alkoholisis minyak atawa lemak jadi dasar dina industri oléokimia nu rumus umumna sarua: RCOOC ...

                                               

Parasetamol

Parasetamol atawa Parasétamol nyaéta golongan ubar analgesik non opioid nu dijual kalayan bébas. Indikasi Parasétamol nyaéta pikeun nyeri sirah, nyeri otot kakapeungan, nyeri rék haid, ogé pikeun nu muriang. ubar ieu jadi pilihan analgesik nu rel ...

                                               

Pétrokimia

Pétrokimia nyaéta produk kimia turunan tina minyak bumi. Sababaraha senyawa kimia dijieun tina minyak bumi, bisa dihasilkeun ogé tina bahan bakar fosil lianna, kayaning batu bara atawa gas alam, atawa sumber nu bisa dianyaran lianna saperti jagon ...

                                               

Réaksi kimiawi

Réaksi kimia atawa réaksi kimiawi ogé dipiwanoh salaku parobahan kimiawi, nu maksudna nyaéta parobahan dina struktur molekul. Réaksi ieu bisa mangrupa napelna hiji molekul kanu séjén ngahasilkeun molekul nu leuwih gedé, molekul beulah jadi dua at ...

                                               

Sintétik

Sintétik /sintetik/sin te tik/sintetis; asal kecap tina basa Yunani Kuna nyaéta σύνθεσις nyaéta zat meunang nyampurkeun dua atawa leuwih unsur di mana hasil tina éta campuran mangrupa hiji zat anyar. Istilah ieu diwanohkeun ku Hermann Kolbe dina ...

                                               

Sorbitol

Sorbitol ogé dipiwanoh glucitol E420 atawa hexanehexol, yaéta mangrupa gula alkohol anu mibanda rasa kareueut. Sorbitol umumna dijieun tina sirop jagong, tapi teu saeutik ogé dijieun tina bahan buah séjéna. Saperti apel, pir, pérsik jeung anu séj ...

                                               

Zat

Zat ngandung harti 1 wujud; hakikat: -- Allah; 2 Anu nyababkeun ngajadi aya; 3 unsur ; bahan anu ngarojong jadina hiji wujud. Zat nyaéta mangrupa wujud materi mibanda sipat anu sarua/ Materi anu aya wujud sarta bungkeuleukan ; materi padet.: Plat ...

                                               

Éléktron

Éléktron ogé disebut négatron, biasa dilambangkeun ku e − mangrupa partikel subatomik. Dina atom, éléktron ngurilingan inti proton jeung neutron dina sarupaning konfigurasi éléktron. Éléktron mangrupa salah sahiji golongan partikel subatomik nu d ...

                                               

És

És nyaéta bentuk padet cai. Transisi fasena lumangsung nalika cai cair ditiiskeun nepi ka handapeun 0 °C dina tekenan atmosfir baku. És bisa dihasilkeun dina hawa nu leuwih panas dina lingkungan nu diteken, sarta bisa ogé tetep cair atawa gas nep ...

                                               

Aréa

Aréa /aréa/ bisa ogé dihartikeun daerah atawa wilayah geografis anu digunakeun pikeun kaperluan husus, contona: leuweung dibukbak pikeun dijieun area pasawahan. Bisa ogé mangrupa daerah pangukuran Dua-dimensi sajeroeun satuan persegi atawa paseko ...

                                               

Babakan

Babakan nyaéta hiji tempat anu tadina leuweung atawa reuma nu ngahaja dibukbak pikeun pitanieun. Baheula mangsa arék ngabukbak leuweung pihumaeun méméh prak sok dibabak-babak heula, taya lian dicirian maké patok. Gawé usum ayeuna sabau umpamana, ...

                                               

Beulahan Marcapada

Beulahan Marcapada téh nyaéta sistim babagian wewengkon marcapada luyu jeung arah mata angin. Patali jeung géografi sarta kartografi beulahan marcapada téh babagian divisi globeu kana sawatara bagian luyu jeung pamahaman Yunani Kuna. Babagian anu ...

                                               

Bojong

Bojong/bobojong / nyaéta ngaran anu dipaké pikeun nyebutkeun kana hiji tempat/daratan anu nyolongodor ka cai, bisa waé cai dina harti. Bojong mangrupa hiji panungtungan anu euwuh deui jalan pameuntasan, ku alatan ieu ngaran tempat disababaraha da ...

                                               

Bungkeureuk

Bungkeureuk nyaéta bagéan atawa tempat kawas balong leutik tur jero nu aya di susukan, ngan leuwih leutik batan leuwi. Cai anu aya di sabudeureun bungkeureuk katempona leuwih laun ngalirna, malahan mah kawas anu muter wungkul di éta tempat sok di ...

                                               

Garis datar

Dina géografi, garis datar atawa garis lintang nyaéta garis rékaan anu dipaké pikeun nangtukeun patempatan di muka Bumi nujul ka garis hatulistiwa. Posisi garis datar biasana dilambangkeun ku perlambang dina aksara Yunani φ. Garis-garis datar din ...

                                               

Garis Nangtung

Garis nangtung nu kadangkala dilambangkeun ku aksara Yunani λ, nyaéta garis nu ngagambarkeun lokasi hiji patempatan di wétan atawa kulon Bumi nujul kana hiji garis rujukan anu disebut Méridian Utama. Lokasi hiji garis nangtung ditangtukeun dumasa ...

                                               

Gawir

Gawir nyaéta hiji tempat anu lungkawing. Gawir téh aya ku alatan rupa-rupa kajadian géologi kayaning urug, longsor, kabawa cai, jeung sajabana. Ilaharna gawir kapanggih di sisi susukan, basisir laut, jeung gunung.Daérah anu ngagawir ilaharna dina ...

                                               

Guha

Guha nyaéta liang badag anu aya dina taneuh, batu atawa di gunung kalawan bisa diasupan ku jalma. Ayana guha ku alatan taneuh jeung batu anu aya di éta tempat saeutik-saeutik leyur kabawa cai, lila kalilaan ngawangun liang anu badag. Guha ogé ila ...

                                               

Géografi

Géografi mangrupa ulikan ngeunaan lokasi jeung variasi spatial boh dina fénoména fisik atawa manusana di Bumi. Kecap ieu diturunkeun tina kecap Basa Yunani gê jeung graphein. Géografi ogé mangrupa judul rupa-rupa buku sajarah dina subjék ieu, di ...

                                               

Kamalir

Kamalir nyaéta jalan cai atawa bagéan tina hiji tempat anu aya di sawah, tambak, jalan, atawa kebon anu ngahaja dijieun leuwih jero tibatan sakurilingna. Kamalir ilaharna dijieun gigireun galengan sawah atawa meulah tengah-tengah sawah jeung kebo ...

                                               

Kedokan

Kedokan nyaéta logak/lombang nu aya cai jeung leutakan paranti munding atawa sato séjén ngadon guyang. Kedokan bisa waé aya dina jajalaneun paranti liliwatan, nutayalian taneuh nu jadi ngalegok balas ka irik ku nungalaliwat. Kedokan ogé nunjul ka ...

                                               

Lebahan kidul

Lebahan kidul téh satengahna tina marcapada lebah kiduleun garis ekuator. Ieu ngawengku sakumna sarta sawaréh ti lima buana, opat samudra sarta samudra lianna. Sawatara kapuloan badag di Buana Asia mah asupna ka lebahan kidul.

                                               

Lebahan wétan

Lebahan wétan mangrupa sebutan geografis pikeun bagian marcapada anu ngampar di lebah wétaneun méridian utama sarta kuloneun longitud 180°. Ogé sok dipaké dina hal géografi pikeun nojo ka Éropa, Asia, Afrika, jeung Australia, sedengkeun lebahan k ...

                                               

Pasir

Pasir nyaéta hiji tempat anu kaayaanna leuwih luhur ti sabudeureunna tapi leuwih handap tur leutik ti batan gunung. Pasir luhurna kurang ti 600 méter, taneuh pasir henteu rumpil atawa ngagawir, pasir wangunna henteu pati lega. Dina basa Indonesia ...

                                               

Patempatan

Patempatan nyaéta lokasi atawa posisi. Biasana nujul kana lokasi atawa posisi géografis di muka bumi, sanajan bisa ogé di rohangan lianna. Di handap ieu béréndélan patempatan nu aya di muka bumi: huma: tanah darat nu dipelakkan paré teu dikocoran ...

                                               

Puseur dayeuh

Puseur dayeuh atawa ibu kota nyaéta kota utama di hiji nagara atawa daérah, sanajan kota ieu tacan tangtu mangrupa kota panggedéna ogé. Di kota ieu ilaharna aya gedong-gedong pamaréntahan pusat atawa daérah jeung hiji déwan perwakilan rahayat nu ...

                                               

Samudra Hindia

Samudra Hindia, Samudra Indonésia atawa Samudra India Nyaéta kumplulan cai panglobana katilu di dunya, legana kira-kira 20% beungeut cai di bumi. Du kalér kawates ku bagian kidul Asia, di kulon ku Jazirah Arab jeung Afrika; di wétan ku Semenanjun ...

                                               

Sumur

Sumur nyaéta hiji liang nungahaja dikali sangkan kaluar cai. Sumur ngahaja dijieun pikeun nyumponan kabutuhan cai, utamana dimangpaatkeun pikeun kaperluan rumahtangga kayaning nyeuseuh, ngumbah wadah, cai taheureun jeung sajabana. Ilaharna sumur ...

                                               

Géologi

Pikeun jurnal ilmiah, tempo Géologi jurnal. Citakan:WVS Géologi and λογος) nyaéta élmu jeung pangajaran ngeunaan bumi, kaasup kajadiannana, strukturna, sifat fisikna, sajarah, jeung prosés pembentukannana, mangrupa salah sahiji bagéan elmu bumi. ...

                                               

Babatuan

Babatuan nyaéta golongan bahan anu diwangun ku mineral sarta dipasing nurutkeun komposisi mineral. Papasingan ieu dijieun dumasar kana: prosés diwangunna. tékstur batu, nyaéta ukuran sarta wangun hablur-hablur mineral dina jero batu; struktur bat ...

                                               

Batu igneus

Batu beku atawa batu igneus nyaéta wanda babatuan anu kawangun tina magma anu jadi tiis sarta jadi heuras, kalayan atawa tanpa prosés kristalisasi, boh di handapeun pabeungeutan minangka batuan intrusif boh di luhur pabeungeutan minangka batuan é ...

                                               

Batu métamorfosis

Batu métamorfosis nyaéta salah sahiji golongan utama babatuan anu mangrupa hasil transformasi atawa obahan tina hiji wanda babatuan anu geus aya saméméhna, protolith, ku hiji prosés anu disebut métamorfisme, anu hartina "parobahan wangun". Protol ...

                                               

Batu tamperan

Batu tamperan atawa batuan sédimén nyaéta salah sahiji ti tilu golongan utama babatuan anu kawangun ngaliwatan tilu cara utama: bobona batuan séjén ; namper alatan aktivitas biogénik; sarta panamperan tina larutan. Wanda babatuan umum kawas batu ...

                                               

Dangkalan Sahul

Dangkalan Sahul nyaéta bagian tina lémpéng landas kontinén benua Australia anu ayana di palebah kaléreun basisir utara Australia jeung lautan kidul pulau Papua. Paparan Sahul ngabéntang ti Australia kalér nepi ka laut Timor tug nyambung ka timur ...

                                               

Géotérmal

Géotérmal atawa énérgi panas bumi nyaéta énérgi anu aya dina jero batuan di handapeun lapisan bumi jeung fluida anu aya di jerona. Nurutkeun basa, géotérmal asalna tina basa Yunani géo jeung therme anu artina "panas bumi". Bagian jero bumi aya ba ...

                                               

Hidrogéologi

Hidrogéologi nyaéta widang géologi nu nalungtik ngeunaan sebaran jeung gerak cai taneuh dina taneuh jeung batu di kerak Bumi. Watesan géohidrologi ogé ilahar dipaké keur ngagantina. Sababaraha bédana antara hidrogéologi jeung géohidrologi nyaéta ...

                                               

Holosén

Kala Holosén atawa jaman Alluvium nyaéta kala terahir dina tarikh géologi. Lumangsung kurang leuwih ti saprak 20.000 taun ka tukang. Kala Holosén mangrupa bagéan pangorana tina jaman kuarter. Jaman kuarter mangrupa bagéan tona jaman Néozoikum ata ...

                                               

Intip bumi

Intip bumi nyaéta lapisan Bumi pangluarna nu kabagi jadi dua kategori, nyaéta intip samudra jeung intip buana. Intip samudra kandelna kurang leuwih 5–10 km sedengkeun intip buana kandelna kurang leuwih 20–70 km. Unsur-unsur kimia utama pangwangun ...

                                               

Leutak

Leutak nyaéta campuran cair atawa kintel antara cai jeung taneuh. Ari leutak jadina sangges taneuh baseuh. Sacara géologis, leutak téh campuran cai jeung partikel daglegan leutak sarta taneuh liat. Daglegan leutak mangsa heubeul neusan sawatara l ...

                                               

Slope stability

Widang kastabilan léréng nujul kana analisa statis sareng dinamik kastabilitan léréng waduk urugan taneuh sareng batu, léréng dina tanggul, lereng galian sareng léréng alami tina taneuh sareng "batuan lunak". Sakumaha anu tiasa ditempo dina Gamba ...

                                               

Séismogram

Séismogram nyaéta grafik nu mangrupa hasil tina séismograf minangka fungsi wanci, mangrupa rekaman gerakan taneuh, grafik aktivitas lini atawa sumber séjén saperti nu ngabeledug. Rekaman ieu bisa dipaké keur nangtukeun magnitudo lini. Lian ti éta ...

                                               

Beungeut cai taneuh

Beungeut cai taneuh atawa phréatic surface nyaéta wates pangluhurna nu kakeueum ku cai taneuh. Dina zona vadose, saluhureun beungeut cai taneuh, rohangan antara partikel taneuh dieusi ku hawa, atawa hawa jeung cai. Sahandapeun eta, sakabéh rohang ...