ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 252




                                               

Foton

Foton nyaéta partikel éleménter dina fénomena éléktromagnétik. Biasana foton dianggap minangka nu mawa radiasi éléktromagnétik, kawas cahaya, gelombang radio, sarta Sinar X. Foton béda jeung partikel éleménter séjénna kawas éléktron jeung quark, ...

                                               

Magister

Magister mangrupa gelar akademik anu dibikeun ka lulusan program pangatikan Magister. Umumna perlu waktu salila 1.5 - 2 taun, aya ogé nu anggeus sataun atawa leuwih ti 2 taun gumantung kawijakan paguron luhurna. Karya ilmiahna nu diwajibkeun pike ...

                                               

Bambang Soesatyo

H. Bambang Soesatyo, S.E., M.B.A. atawa anu biasa digeroan Basmoet atawa BS ieu lahir di Jakarta, 10 September 1962. nyaéta salah sahiji pengusaha Indonesia jeung ayeuna janten Ketua MPR RI ke 16 pengganti Zulkifli Hasan. Manehna ogé pernah jante ...

                                               

Setya Novanto

Drs. Setya Novanto, Ak. nyaéta politikus asal Jawa Barat, Indonesia anu diusung ku Partai Golkar. Anjeunna ngajabat Ketua DPR RI periode 2014 - 2019, jeung geus ngajabat jadi anggota DPR RI saprak 1999 népikeun masa jabatan 2019 sabagai perwakila ...

                                               

Gunung malabar

Gunung Malabar nyaéta gunung seuneu anu aya di PANGALENGAN, Kabupatén Bandung, Jawa Barat, jeung titik pangluhurna 2.343 méter dpl. Malabar nyaéta salah sahiji Malabar Pagunungan luhur dipiboga. Sababaraha puncak séjénna téh sorot tina Méga, Punt ...

                                               

Rini Soemarno

Rini Mariani Soemarno anu baheula dikenal salaku Rini Mariani Soemarno Soewandi lahir di Maryland,Amérika Serikat tanggal 9 Juni 1958.Rini nyaéta Menteri Perusahaan Negeri di Kabinet Gawé pikeun periode 2014-2019 ku Présidén Jokowi ti saprak 26 O ...

                                               

Andy F. Noya

ANDY F. NOYA salila ieu leuwih dipikawanoh minangka wartawan citak. Leuwih ti lima belas taun manéhna muket dina dunya jurnalistik pikeun média citak. Mimiti terjun minangka reporter sabot dina 1985 Andy mantuan majalah TÉMPO pikeun penerbitan bu ...

                                               

Pandémi koronavirus 2019 di Koréa Kidul

Pandémi koronavirus 2019 di Koréa Kidul mimiti kapanggih di tanggal 20 Januari 2020, nalika hiji wanoja 35 taun anu asalna ti Kota Wuhan, Propinsi Hubei, Tiongkok kapanggih di Bandar Udara Internasional Incheon eukeur dina kaayaan rieut. Per tang ...

                                               

Pandémi koronavirus 2019 di Singapura

Pandémi koronvirus 2019 di Singapura mimiti kapanggih di tanggal 23 Januari 2020 nalika hiji lalaki 66 taun anu asalna ti Wuhan, Tiongkok dipastikeun positip beunang virus korona pas datang ka Singapura jueng salapan urang lianna. Per tanggal 2 J ...

                                               

Daptar Wakil Gubernur Jawa Kulon

Wakil Gubernur Jawa Kulon nyaéta wakil kepala daérah tingkat I anu mégang jabatan dina pamaréntahan Jawa Kulon baréng Gubernur jeung 120 anggota Déwan Pangwakil Rahayat Jawa Kulon. Gubernur jeung Wakil Gubernur Jawa Kulon dipilih tiap 5 tahun sak ...

                                               

Témbok Gedé Cina

Témbok Gedé Cina Citakan:Zh-tspl nyaéta témbok pertahanan Cina nu diwangun ti mimiti abad ka-3 SM nepi ka awal abad ka-17, dina raraga nyalametkeun sababaraha dinasti Cina tina serangan urang Hun, Mongol, Turki, jeung suku pengembara nu datang di ...

                                               

Karya sastra

Karya sastra diwangun tina kecap karya jeung sastra. Numutkeun kamus Danadibrata karya téh tina basa Kawi nyaéta gawé, karia, pagawéan; Kinarya dipigawé atawa migawé Sedengkeun sastra nyaéta tina basa Sangsekerta; sas jeung tra. Sas téh akar keca ...

                                               

Seminar

Seminar ᮞᮨᮙᮤᮔᮁumumna mangrupa hiji wangun pangajaran akademis, boh di hiji universitas boh nu dibikeun ku hiji organisasi komérsial atawa profésional. Kecap seminar asalna tina kecap basa Latén seminarium ", anu hartina ’taneuh pikeu melak binih’ ...

                                               

Supyan Iskandar

Radén Soepjan Iskandar, dibabarkeun di Sumedang, 23 Jan 1896. Manéhna mangrupakeun salah sahiji pangarang roman Sunda Dipati Ukur, jeung buku pangajaran dina basa Sunda keur Sakola Dasar. Taun 1917 tamat ti sakola guru Kweekschool di Bandung jeun ...

                                               

Superbenua

Superbenua atawa Superbuana mangrupa lahan buana tunggal anu dijieun tina sakabéh atawa léfter buana dina waktu éta. Sigana Siklus Superbenua anu dibentuk jeung dipisahkeun unggal 400 atawa 500 juta taun, didorong ku Lémpeng Téktonik. Élmuwan nye ...

                                               

Joseph Plateau

Joseph Antoine Ferdinand Platéau nyaéta saurang fisikawan Bélgia. Anjeunna nyaéta jalma munggaran anu ngadémonstrasikeun ilusi gambar gerak. Pikeun ngalakukeun ieu, anjeunna maké piringan anu diputerkeun pikeun ngabalikan deui gambar anu dijieun ...

                                               

Carly Rae Jepsen

Carly Rae Jepsen nyaéta panyanyi asal Kanada, panulis lagu, sareng aktris. Lahir sareng digedékeun di Mission, British Columbia, Jepsen ngalaksanakeun sababaraha kalungguhan peran di Sakola Tinggi Seni jeung Téater Musik di Victoria, BC. Saatos r ...

                                               

Kalapati

Buku kumpulan carpon Kalapati téh mangrupa buku nu ditulis ku salah saurang pangarang Sunda, nyaéta Hadi AKS, medal dina taun 2012 citakan kahiji, kandelna 117 kaca, pamedalna nyaéta PT Kiblat Buku Utama Bandung. Saupama ditilik tina jilidna, kat ...

                                               

Éfék ukuran

Éfék ukuran ngajelaskeun sabaraha gedé hubungan antara dua variabel. Informasi ieu penting dina panalungtikan ilmiah. Efek size bisa dipaké henteu ngan sakadar keur ngayahokeun naha panalungtikan aya efekna tapi ogé ukuran masing-masing efek. Efe ...

                                               

Pantelleria

Pantelleria, atawa heubeul Cossyra, nyaéta hiji pulo di Italia dina Selat Sisilia di Laut Tengah, kidul-kuloneun Sisilia jeung wétaneun Tunisia.

                                               

Optimisasi (matematik)

Dina matematika, watesan optimisasi nujul kana pangajaran ngeunaan masalah nu mibanda bentuk Given: a fungsi f: A -> R from some set A to the real numbers Sought: an element x 0 in A such that f x 0 ≥ f x for all x in A "maximization" or such ...

                                               

Pamangfaatan tanaga nuklir

Pamangfaatan tanaga nuklir mangrupa sumber radiasi geus loba dina rupa-rupa widang kagiatan di Indonésia. Sumber radiasi nu dimaksud nyaéta mangrupa zat radioaktif atawa pakarang nu ngahasilkeun radiasi nu sarupa jeung radiasi sinar-X rongent di ...

                                               

Rajshahi

Artikel ieu ngeunaan kotana. Kanggo distrikna, tingali Distrik Rajshahi. Pikeun divisina, tingali Divisi Rajshahi. Kota Rajshahi nyaéta ibu kota ti Divisi Rajshahi sarta Distrik Rajshahi sarta salah sahiji ti 7 kota métropolitan di Bangladés. Dil ...

                                               

Kabul

Kabul nyaéta ibu kota sakaligus kota pangedéna di Apganistan kalawan jumlah populasi kira-kira 2 – 4 yuta jiwa. Hiji terowongan ngahubungkeun Kabul jeung wawatesan Apganistan-Tajikistan di handap Pagunungan Hindu Kush. Umur Kabul leuwih ti 3.000 ...

                                               

Kancing

Kancing atawa buah baju nyaéta pakakas leutik ngawangun gepéng, sarta buleud anu dipasangkan jeung liang kancing pikeun ngahijikeun dua helai lawon anu numpuk, atawa minangka ornamén. Bahan anu pangumumna pikeun kancing nyaéta plastik teuas. Saja ...

                                               

Kholid bin Walid

Kholid bin Walid lengkepna Khālid ibn al-Walīd ibn al-Mughīrah al-Makhzūmī Basa Arab: خالد بن الوليد بن المغيرة المخزومي ‎‎; 585–642 M, nyaéta saurang komandan di mangsa pamaréntahan kholifah Abu Bakar jeung Umar bin Khottob. Dina kapamingpinan m ...

                                               

Dolar

Dollar nyaéta ngaran duit resmi di sababaraha nagara, taneuh jajahan, jeung wewengkon séjén. Biasana dollar nu dilambangkeun ku lambang $.

                                               

Bekam

Bekam nyaéta téhnik ngubaran ku cara nyedot tur ngaluarkeun getih anu kacampuran ku toksin atawa oksidan dina awak. Dina istilah medis disebutna Oxidant Release Theraphy atawa Oxidant Drainage Therapy, sedeng populérna détoksifikasi. Ieu istilah ...

                                               

Kerajaan Sunda

Karajaan Sunda jeung Galuh téh sakapeung dianggap identik lantaran lumangsang dina waktu nu meh bareng. Ayana ieu kerajaan téh mangrupa buktina aya karajaan Hindu-Budha nu umurna panglilana di Indonesia, nyaéta salila 909 tahun, ti taun 670 M nep ...

                                               

Tambo Minangkabau

Tambo Minangkabau nyaéta karya sastra sajarah nu ngarekam kisah-kisah legenda-legenda nu pakaitna jeung asal-usul séké sélér, nagara jeung tradisi sarta alam Minangkabau. Tambo Minangkabau ditulis dina basa Melayu ngawangun prosa. Tambo asal keca ...

                                               

Inohong di Bojong Rangkong

Inohong di Bojong Rangkong nyaéta sandiwara anu kasohor disalah sahiji stasion TV, mintonkeun budaya jeung basa Sunda dira raraga kumaha prak-prakan urang Sunda ngamangpaatkeun media modéren pikeun cukang lantaran némbongkeun eusi haté jeung piki ...

                                               

Abjad Jawi

Aksara Pegon atawa Arab Pegon nyaéta aksara Arab nu diadaptasi pikeun nulis basa Malayu, basa Jawa, jeung basa Sunda. Aksara ieu mangrupa salah sahiji aksara resmi di Brunéi, sarta di paké di Malaysia, Filipina, Indonésia, jeung Singapura, utaman ...

                                               

Aksara Kawi

Kawi nyaéta ngaran pikeun sistem penulisan atawa aksara anu asalna ti Jawa sarta dipaké di kira-kira Semenanjung Malaya dina sagala rupa prasasti sarta tulisan ti abad ka-8 nepi ka kira-kira taun1500 M. Kawi ogé mangrupa ngaran ti basa, nyaéta Ba ...

                                               

Hak cipta

Hak cipta mangrupa hak éksklusif Panyipta atawa Panyekel Hak Cipta pikeun ngatur pamakéan hasil ébréhan gagasan atawa informasi tinangtu. Dadaasarna mah, hak cipta téh mangrupa "hak pikeun néplak hiji ciptaan". Hak cipta bisa ogé ngamumkinkeun pa ...

                                               

Gerakan Haji Prawata Sari

Gerakan Haji Prawata Sari téh mangrupa perlawanan rakyat dilantarkeun ku ayanan sistem tanam paksa tarum VOC. Gerakan ngalawan kumpeni dimimitian di Jampang, dipingpin ku Haji Prawata Sari, dina bulan Maret 1703 nepi ka 12 Juli 1707. Haji Prawata ...

                                               

Péron

Péron nyaéta palataran di stasion pikeun nunggu atawa turun unggah panumpang karéta api. Babaraha péron jeung jalur di hiji aréa stasion disebut émplasemén. Biasana, panghubung antara péron-péron di stasion anu gedé biasana maké palintasan atawa ...

                                               

Kamper

Kamper téh nyaéta geutah nu asalna tina tangkal. Kamper bisa laas jeung sok dipaké di jero lomari, supaya papakéan téh ulah ku geget. Kecap kamper asal ucapan urang Arab tina "kafur" anu asalna tina basa urang kapur.

                                               

Walét

Walét sabangsa kapinis, buntutna méh saperti buntut saéran, leuwih gedé batan kapinis; manuk ieu hirupna ngabubuhan di jero guha atawa di basisir karang, taina keur gemuk jeung sayangna dijieun tina ciduhna bisa didahar sanggeusna dikokolakeun.

                                               

Adan

Adan nyaéta uaran pangajak solat: Saban waktu anu lima, sok dipaké ogé dina kasempetan séjén contona dina sabot aya hujan angin. Adan mangrupa béja datangna waktu solat pikeun umat Islam ka jalma réa atawa ogé panggero umat Islam pikeun ngalakuke ...

                                               

Petasan

Petasan nyaéta bubuk nu dibungkus ku kertas ti jerona maké sumbu nongtot kaluar, dipaké pikeun meriahkeun sagala rupa kajadian, kawas perayaan taun anyar, perkawinan, sarta sajabana. Barang ieu berdaya ledak pendék atawa low explosive. Bubuk anu ...

                                               

Taman Laut Bunakén

Taman Laut Bunakén nyaéta salah sahiji déstinasi wisata Indonésia anu geus kakoncara ka manca nagara. Taman Laut Bunkén téh ayana di Teluk Manado, Sulawesi Utara. Di Taman Laut Bunakén urang bakal manggih rupa-rupa kaéndahan alam anu hirup di das ...

                                               

Palawangan

Kecap Palawangan dina basa Sunda sacara umum nujul ka liang-liang pamiceunan dina awak jelema, di antarana: Kérod salawé dipaké dina tatakrama Basa Sunda, pikeun nuduhkeun Palawangan dina bujur nuséjéna Heunceut

                                               

Sri Jayabupati

Sri Jayabupati téh raja Sunda anu nyieun prasasti Cibadak. Dina éta prasasti disebutkeun ngaran katut gelarna kalawan lengkep: Sri Jayabupati Jayamanahén Wisnumurti Samarawijaya Sakalabhuwanamandaléswaranindita Haro Gowardana Wikramotunggadéwa. N ...

                                               

Randamidang

Randamidang Cosmos caudatus nyaéta hiji spésiés tutuwuhan tina genus Cosmos. Randa midang asalna ti nagara Amerika anu miboga iklim tropis, tuluy sumebar ka wilayah Asia, nepi ka nagara Indonésia. Ngaran binomalna Cosmos Caudatus. Inohong anu mib ...

                                               

Jampang

Jampang atawa Pajampangan nyaéta ngaran nu leuwih lega pikeun nyebutkeun wewengkon kidul Kabupatén Sukabumi ogé sawatara kacamatan di Kabupatén Cianjur lebah kidul. Wewengkon nu dimaksud ti tungtung kulon nu wawatesan jeung Palabuanratu terus may ...

                                               

Hékter

Hékter atawa dreuk nyaéta pakakas pikeun ngahijikeun sawatara kertas ku cara ngasupkeun eusi hékter nu wangunna kawas hurup "U" nu nilep di bagian handap kertas mun panjang kadua tungtungna ngaleuwihan kandel kertas. Hékter gampang pisan kapanggi ...

                                               

Bedug

Bedug mangrupa sajenis kendang gedé jeung panjang aya anu dijieun tina kai, aya ogé anu dijieun tina watang kai golondongan ku cara dibolongan, bentukna aya nu silinder aya nu cembung simetris. Bedug mangrupa pakakas musik tradisional anu geus di ...

                                               

Prabu Kéansantang

Prabu Kéansantang atawa Radén Sangara atawa Syéh Sunan Rohmat Suci, nyaéta putra Prabu Siliwangi atawa Sri Baduga Maharaja Raja Pakuan Pajajaran jeung Nyi Subang Larang, anu dinikahkeun ku Syékh Quro Karawang. Ti Nyi Subang Larang, Prabu Siliwang ...

                                               

Kimono

Kimono mangrupa salah sahiji pakéan langsung nu dipikawanoh di dunya tradisional. Kecap Kimono hartina pakéan, dina pertengahan abad ka 19, kimono dipaké ku sakabéh masarakat Jepang. Urang Jepang, kimono leuwih dipikawanoh ku sebutan Wafuku basa ...

                                               

Ziggo

Ziggo mangrupa operator kabel panggedéna di Walanda, nu nyadiakeun yasa televisi kabel digital katut analog, pita rubak Internet, jeung telepon keur palanggan nu di imah atawa keur palanggan komersil. Pausahaan ieu mangrupa hasil merger antara Mu ...