ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 222




                                               

31 Oktober

1587 – Perpustakaan Universitas Leiden dibuka pikeun umum saprak diwangun ti taun 1575. 932 – Khalifah Abbasiyah, al-Muqtadir perlaya nalika perang ngalawan pasukan Jenderal Munis al-Muzaffar. Tuluy digantikeun ku dulurna, al-Qohir. 1918 – Révolu ...

                                               

4 Agustus

1821 – Ékspédisi Antartika Rusia nu dipingpin ku Fabian Gottlieb von Bellingshausen mulang ka Kronshtadt sabada jadi rombongan munggaran nu hasil ngurilingan Antartika. 2011 - Kaulinan Cut the Rope: Experiments dirilis. 1949 - Kabinét Hatta I nu ...

                                               

4 April

1814 – Napoléon turun tahta pikeun kali kahijina sarta nunjuk anakna, Napoléon II minangka Kaésar Perancis. 1866 – Alexander II ti Rusia méh-méhan teu salamet dina hiji usaha panelasan ku Dmitry Karakozov di Kota Saint Patersburg. 1979 – PM Zulfi ...

                                               

4 Désémber

1791 – Édisi kahiji The Observer, koran mingguan munggaran di dunia, dipedalkeun. 1619 – Tilu puluh dalapan kolonis nepi ka Berkeley Hundred, Virginia. Piagem rombongan ieu nyatakeun yén poé ieu bakal tuluy dipiéling unggal taun minangka poé than ...

                                               

4 Januari

1853 – Sanggeus diculik tur dijual kana perbudakan di kidul Amérika, Solomon Northup meunangkeun deui kamerdékaanna; buku mémorina the Twelve Years a Slave Dua Welas Taun Jadi Hamba Sahaya jagana jadi salah sahiji buku pangpayuna sacara nasional. ...

                                               

4 Juli

1927 - Sukarno jeung Dr. Tjipto Mangunkusumo ngadegkeun Pasarékatan Nasional Indonésia PNI di Bandung. 1456 - Muhammad Al Fatih jeung pasukan Utsmaniyah ngamimitian pangepungan Nándorfehérvár Beograd dina raraga nalukkeun Karajaan Hungaria. 1776 ...

                                               

4 Juni

1942 - Perang Dunia II: Reinhard Heydrich ditelasan ku panerjun payung Cékoslowakia di Praha Operasi Anthropoid. 2014 - Rilis Maleficent pilem di Indonésia jeung digelarna konsér Taylor Swift di Mata Elang International Stadium MEIS Ancol. 1584 - ...

                                               

4 Maret

2012 – Sarangkéyan beledugan kabéjakeun di pamiceunan limbah amunisi di Brazzaville, puseur nagri Républik Kongo, nelasan saheunteuna 250 jalma. 1776 – Perang Révolusioner Amérika: Tentara Kontinéntal nambah kakuatan bénténgna ku meriem, ngakibat ...

                                               

4 Méi

1945 – Perang Dunia II: Kémp konséntrasi Neuengamme di deukeut Hamburg, dibébaskeun ku Tentara Inggris. 1978 – Pasukan Pertahanan Afrika Kidul nyerang markas SWAPO di Cassinga di kidul Angola, nelasan kira-kira 600 jalma. 1988 – Kacilakaan PEPCON ...

                                               

4 Oktober

1582 - Kalender Gregorian dikenalkeun ku Paus Gregory XIII. 1883 - Karéta api Orient Express operasi pikeun kala munggaranna. 1991 - Protokol Madrid ngeunaan panglindungan lingkungan Antartika ditéken. 1993 - Présidén Rusia Boris Yeltsin maréntah ...

                                               

4 Pébruari

1945 – Perang Dunia II: Kémp Panahanan Santo Tomas dibébaskeun tina pangawasaan Jepang. 1703 – di Édo kiwari Tokyo, iwal ti saurang tina sakabéh opat puluh tujuh Ronin ngalakukeun seppuku ritual maéhan manéh samurai Jepang minangka gaganti hukuma ...

                                               

4 Séptémber

1888 - George Eastman ngadaptarkeun mérek dagang Kodak sarta nampa patén pikeun kamérana nu ngagunakeun pilem gulung. 1998 - Google diadegkeun ku Larry Page jeung Sergey Brin, dua mahasiswa Universitas Stanford. 1963 - Pangapungan 306 Swissair ra ...

                                               

5 Agustus

1324 - Kabupaten Blitar, Jawa Wétan, kabentuk di handap kakawasaan Majapahit. 1100 - Henry I diresmikeun jadi Raja Inggris di Westminster Abbey. 1305 – William Wallace, nu mingpin pangbarontakan Skotlandia ngalawan Inggris, katéwak ku Inggris di ...

                                               

5 April

2016 – PM Islandia Sigmundur David Gunnlaugsson mundur sabada bocoran Panama Papers nunjukkeun hiji konflik kapentingan. 1942 – Perang Dunia II: Angkatan Laut Karajaan Jepang nyerang ti kapal indukna ka Kolombo, Seylong, nalika serangan ka Samudr ...

                                               

5 Désémber

1492 – Christopher Columbus jadi urang Éropa munggaran nu nincekkeun sukuna di Pulo Hispaniola kiwari Haiti jeung Républik Dominika. 1865 – Perang Kapuloan Chincha: Péru ngabalad jeung Chili ngalawanan Spanyol. 2017 – Komite Olimpiade Internasion ...

                                               

5 Januari

1941 – Amy Johnson, 37 taun, awéwé munggaran nu ngapungkeun pasawat sorangan ti London ka Australi, ngilang sabada ngacleng tina kapalna di saluhureun Leuwi Thames sarta diangkeuh geus maot. 1757 – Raja Louis XV ti Perancis salamet tina usaha pan ...

                                               

5 Juli

1962 – Aljazair merdéka ti Perancis. 1687 - Volume munggaran buku Philosophiae Naturalis Principia Mathematica yasana Isaac Newton dipedalkeun pikeun mimitianna. 1946 - Bikini diwanohkeun di hiji pagelaran busana di Paris. 2012 – The Shard, gedon ...

                                               

5 Juni

2017 – Genep nagara Arab - Bahrain, Mesir, Libya, Arab Saudi, Yaman jeung Uni Émirat Arab - mutuskeun hubungan diplomatik jeung Qatar, nuduh nagara éta ngadukung térorisme. 2001 – Badéy Tropis Allison narajang Texas béh luhur, mangrupakeun badéy ...

                                               

5 Maret

1872 – George Westinghouse maténkeun rém angin nu digunakeun pikeun karéta api. 1836 – Samuel Colt maténkeun produksi model kahiji révolver, kaliber 34. 1940 – Genep patinggi anggota politbiro Soviét, kaasup Joseph Stalin, néken hiji surat parént ...

                                               

5 Méi

2019 – Patelak tilu poé antara Israél jeung milisi Gaza ngabalukarkeun maotna 4 urang Israél jeung 23 urang Palestina. 1945 – Perang Dunia II: Patempuran Kastil Itter, hiji-hijina patempuran di mana pasukan Amérika jeung pasukan Jérman tempur bab ...

                                               

5 Nopémber

1757 – Dina Perang Tujuh Taun, Raja Prusia, Fréderick Agung ngéléhkeun gabungan pasukan Perancis jeung Karajaan Roma dina Patempuran Rossbach. 1943 – Vatikan dibombardir ku Skuadron Sakutu dina Perang Dunia II. 2009 – Mayor Tentara AS, Nidal Mali ...

                                               

5 Oktober

1274 - Invasi munggaran Kublai Khan ti Mongolia ka Jepang. 2011 - Dua parahu Kargo Cina dibajak di Bangawan Mekong, 13 kru kapal dipaténi. 1991 - Pasawat Air Force C-130 ragrag di deukeut Bandara Halim Perdana Kusuma Jakarta, 133 kru jeung panump ...

                                               

5 Pébruari

5 Pébruari nyaéta poé ka-36 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 329 poé. 1958 – Hiji bom hidrogén nu katelah ku Bom Tybee leungit ku Pasukan Udara AS di leupas basisir Savanah, Georgia, teu kungsi katimu deui. 1782 – Spanyol ngéléhkeun In ...

                                               

5 Séptémber

1972 - Milisi Paléstina nyandera atlét Israél dina Olimpiade Munich pikeun dituker ku 234 tahanan Paléstina, Pamaréntah Jérman nolak negosiasi, antukna 11 atlét Israél, 5 anggota milisi jeung 1 polisi Jérman maot. 1839 - Perang Candu dimimitian d ...

                                               

6 Agustus

1991 - Tim Berners-Lee ngarilis berkas-berkas nu ngadadarkeun ideuna ngeunaan World Wide Web. 610 - Kangjeng nabi Muhammad, jadi rosul pamungkas ku nampana wahyu munggaran Al-Alaq ayat 1-5 di Guha Hiro. 1699 – Kapal Laut HMS Roebuck, nu dikapténa ...

                                               

6 April

1965 – Pamesatan Early Bird, satelit komunikasi komersil nu munggaran nu ditempatkeun dina orbit bumi. 2012 – Azawad nyatakeun dirina merdéka ti Républik Mali. 1909 – Robert Peary jeung Matthew Henson jadi jalma-jalma nu munggaran anjog ka Kutub ...

                                               

6 Désémber

1877 – Édisi munggaran The Washington Post dipedalkeun. 2005 – Pasawat transportasi Angkatan Udara Iran, C-130, neunggar gedong apartemén sapuluh tingkat di aréa pamukiman di Téhéran, nelasan sakabéh 94 jalma na jero kapa sarta 12 leuwih di darat ...

                                               

6 Januari

1641 – Perang Arauco: Pasamoan Quilin kahiji dilumangsungkeun, ngareureuhan sawatara waktu pacéngkadan antara Indian Mapuche jeung urang Spanyol di Chili. 1947 – Pan American Airlines jadi pausahaan pangapungan munggaran nu nawarkeun tikét nguril ...

                                               

6 Juli

1189 – Richard si Haté Singa diistrénan minangka raja Inggris samaotna Raja Henry II. 1699 – Bajak laut William Kidd kacerek di Boston. 1964 - Pilem The Beatles, A Hard Days Night disiarkeun munggaran di London. 2007 - Komiteu Olimpiadeu Internas ...

                                               

6 Juni

1912 – Gunung Novarupta di Alaska mimiti bitu, pangtohagana gunung bitu di abad 20. 1946 - Asosiasi Bola Baskét Amérika diadegkeun. 2002 - Kajadian Méditerania Wétan. Astéroid deukat marcapada diperkirakeun diaméterna 10 méter ngabeledug di luhur ...

                                               

6 Maret

1945 – Perang Dunia II: Operasi Spring Awakening, serangan pamungkas Jérman dina perang éta dimimitian. 1945 – Perang Dunia II: Cologne karebut ku pasukan Amérika. 1953 – Georgy Malenkov ngagantikeun Joseph Stalin minangka pupuhu Uni Soviét. 1836 ...

                                               

6 Méi

1994 – Nelson Mandela jeung ANC, antukna dipastikeun meunang dina pamilu kahiji di Afrika Kidul sabada mangsa apartheid. 1536 – Pangepungan Cuzco dimimitian, di mana Suku Inka nyoba pikeun ngarebut deui Kota Cuzco ti Spanyol. 1916 – Dua puluh hij ...

                                               

6 Nopémber

1918 - Pamaréntahan Rakyat Interim Républik Polandia diadegkeun. 1928 - Herbert Hoover kapilih jadi présidén AS ka-31. 1943 - Pasukan Beureum Uni Soviét ngarebut Kiev ti Jérman dina Perang Dunia II. 2012 - Barack Obama kapilih deui jadi présidén ...

                                               

6 Oktober

1948 - Paléoantropolog Mary Leakey manggihan bagéan kahiji tina fosil tangkorak Proconsul africanus, karuhun wanara jeung manusa di Pulo Rusinga, Kénya. 1973 - Perang Yom Kippur antara Koalisi Arab lawan Israél. 2010 - Instagram diadegkeun. 1976 ...

                                               

6 Pébruari

1951 – Angkatan Perang Kanada ngilu campuh dina Perang Koréa. 1922 – Perjangjian Angkatan Laut Washington ditéken di Washington D.C., ngawatesan pasanjataan angkatan laut ti AS, Inggris, Jepang, Perancis jeung Italia. 60 SM – Tanggal nu mimiti di ...

                                               

6 Séptémber

2008 - Asif Ali Zardari ti Partéy Rahayat Pakistan kapilih jadi Présidén Pakistan ngagantikeun Pervez Musharraf. 1948 - Juliana diistrénan ratu di Walanda. 1634 - Patempuran di Nordlingen lekasan di Swedia. Jérman kasoran. 1916 - Supermarkét mung ...

                                               

7 Agustus

1990 - AS ngerahkeun pasukanna ka Arab Saudi, ngamimitian Operasi Taméng Gurun. 1669 - Punclut padungdengan masarakat Pauh jeung Koto Tangah ngalawan Walanda ku mikawasa Loji-Loji Walanda di Muaro, Padang. Éta kajadian téh diabadikeun minangka ta ...

                                               

7 April

1805 – Ékspédisi Lewis and jeung Clark miang ti Bénténg Madani nuju ka Samudra Pasifik. 1927 – Siaran tivi jarak jauh nu munggaran ti Washington ka Kota New York, mintonkeun gambar Menteri Perdagangan Herbert Hoover. 1521 – Ferdinand Magellan nep ...

                                               

7 Désémber

2016 – Angkatan Basanjata Syria ngalumangsungkeun serangan skala gedé sarta nguntupan palawanan al di wétaneun Aleppo bari dirojong ku Angkatan Udara Rusia jeung milisi Iran. 1988 – Lini Arménia 6.8 Mw ngendag-ngendag bagéan kalér nagara éta ku i ...

                                               

7 Januari

1999 – Pangadilan Sénat pikeun pangmakzulan Présidén AS Bill Clinton dimimitian. 1940 – Perang Usum Tiis: Divisi ka-9 Finlandia nahan sarta ngancurkeun pasukan Soviét nu leuwih loba mangtikel-tikel di jalan Raate-Suomussalmi. 1782 – Bank komérsil ...

                                               

7 Juli

1456 – Hiji sidang ulang ngabébaskeun Joan ti Arc tina tuduhan bédah, 25 tahun sabada maotna. 1607 - Ékspedisi Walanda dipingpin Koopman Gillis Michaelszoon jebul di Banjarmasin kiwari: Kalimantan Kidul, Indonésia. 1943 – PM Jepang Hideki Tojo ng ...

                                               

7 Juni

1971 - Soyuz 11 badarat di stasion luar angkasa Salyut 1, jadi misi munggaran nu ngahasil badarat di stasion luar angkasa. 2001 - Piagam pabentukan Organisasi pikeun Démokrasi jeung Pangwangunan Ékonomi ditandatanganan ku lima nagara urut Uni Sov ...

                                               

7 Maret

2006 – Lashkar-e-Taiba mesatkeun sarangkéyan pangeboman di Varanasi, India. 1902 – Perang Boer Kadua: Kaum Boer, dipingpin ku Koos de la Rey, nibankeun kaéléhan tohaga ka Inggris ti saprak dimimitianna perang, di Tweebosch. 1945 – Perang Dunia II ...

                                               

7 Méi

1846 – The Cambridge Chronicle, koran mingguan Amérika nu pangkolotna nu aya kénéh, dipedalkeun pikeun kali kahijina di Cambridge, Massachusetts. 558 – Di Konstantinopel, kubah Hagia Sophia rubuh sabada dua puluh taun ti saprak diwangunna. Justin ...

                                               

7 Nopémber

1775 – John Murray, Gupénur Virginia, ngamimitian émansipasi massal munggaran pikeun para budak di Amérika Kalér ku ngaluarkeun Tawaran Émansipasi Lord Dunmore nu nawarkeun kabébasan pikeun para budak sarta ngabatalkeun dununganna ku cara ngilu p ...

                                               

7 Oktober

2001 - Dimimitianna Perang Afganistan ku invasi Amérika Sarikat. 1571 - Dinasti Habsburg meunang di Patempuran Lepanto. 2004 - Norodom Sihanouk amit mungkur ti tahta Raja Kamboja. 1999 - IKIP Bandung dirobah jadi Universitas Pendidikan Indonésia ...

                                               

7 Pébruari

1986 – Dua puluh dalapan taun pamaréntahan kulawarga di Haiti lekasan, nalika Présiden Jean-Claude Duvalier ninggalkeun nagara Karibia éta. 1951 – Perang Koréa: Leuwih ti 700 jalma nu disangka simpatisan komunis ditelasan ku pasukan Koréa Kidul. ...

                                               

7 Séptémber

1936 - Maung Tasmania pamungkas paéh na jero kurungan di Zoo Hobart, Australia. 2013 - Tony Abbott kapilih minangka Pardana Mentri Australia. 2004 - Munir dibaruang nepi kahanteuna dina kapal udara Garuda GA 974, ti Jakarta rék ka Amsterdam. 1901 ...

                                               

8 Agustus

1508 – Pangjajah Spanyol, Juan Ponce de León manggih Caparra, padumukan munggaran urang Éropa di Puérto Riko. 1876 – Thomas Edison narima patén pikeun mimeograph- na. 1996 - Universitas Bina Nusantara ngadeg. 1990 - Irak nginvasi Kuwait. Teu lila ...

                                               

8 April

1942 – Perang Dunia II: Jepang ngarebut Bataan di Philipina. 1953 – Pamingpin Mau Mau, Jomo Kenyatta disidang ku pangawasa Kénya Inggris. 1970 – Pangeboman sakola Bahr El-Baqar: Para pangebom Israél nyerang hiji sakola di Mesir. Opat puluh hiji b ...