ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 221




                                               

28 Agustus

1609 – Pangjajah Inggris Henry Hudson nimu tur ngajajah Teluk Delaware. 1963 – Pawéy di Washington pikeun Lapangan Gawé jeung Kabébasan: Martin Luther King, Jr. ngedalkeun pidatona nu kasohor I Have a Dream ". 1916 - Italia ngedalkeun perang ka J ...

                                               

28 April

1887 – Saminggu sabada katéwak ku Pulisi Rahasia Prusia, inspéktur pulisi Perancis, Guillaume Schnaebelé dibébaskeun ku paréntahna William I, Kaésar Jérman, nyegah kamungkinan perang. 1988 – Di sadeukeuteun Maui, Hawaii, panumpang Clarabelle "C.B ...

                                               

28 Désémber

1948 – Pasawat pangangkut DC-3 NC16002 leungit 50 mil kiduleun Miami. 1836 – Spanyol ngaku kana kamerdékaan Méksiko ku nandatangaan pasini Santa María–Calatrava. 1908 – Lini 7.1 Mw Messina ngeundeuk-ngeundeuk Italia Kidul ku Intensitas Mercalli m ...

                                               

28 Januari

1938 – Rékor kacepetan di darat di dunia dipecahkeun ku Rudolf Caracciola nu nunggang Mercedes-Benz W195 dina kacepetan 432.7 kilométer per jam 268.9 mpj. 1985 – Grup Super USA for Africa United Support of Artists for Africa nyieun rékaman singel ...

                                               

28 Juli

1402 - Tangtara Mongol pingpinan Timur Lénk ngéléhkeun Daulah Utsmaniyah dina Patempuran Ankara. 1821 - José de San Martín ngébréhkeun kamerdékaan Péru ti kakawasaan Spanyol. 2061 - Diramalkeun minangka mangsa liliwatan périhélion ka-31 Komét Hal ...

                                               

28 Juni

1914 – Franz Ferdinand, Archduke Austria katut pamajikanna, Sophie, ditelasan di Sarajévo ku saurang budak ngora nasionalis Sérbia dina jam 10.45. Hal ieu jadi casus belli cukang lantaran tina PD I. 1944 - Génosida rahayat Kalbar ku kolonial Jepa ...

                                               

28 Maret

1981 – Pasawat doméstik Garuda Indonésia Pangapungan 206 dibajak sarta dipaksa ngadarat di Bangkok. Tilu poé ti harita Kopassus hasil ngeureunkeun pangbajakan, tina patelak nalika pangbébasan tilu pangbajak, pilot jeung saurang anggota Kopassus n ...

                                               

28 Méi

1871 – Komune Paris runtuh sabada dua bulan. 1999 – Di Milan Italia, sabada 22 taun dibebener deui, maha karya Leonardo da Vinci, The Las Supper dipajangkeun deui. 2002 – Balok waja pamungkas tina adegan World Trade Center dipindahkeun. Pangbérés ...

                                               

28 Oktober

1707 - Lini Hōei ngabalukarkeun 5.000 urang perlaya di Jepang. 1995 - Kahuruan di Statsion Karéta Bawah Taneuh Baku di Azerbaijan, 289 maot, 270 tatu. 1886 - Présidén Cleveland nyérénkeun Patung Liberty. 2009 - Bom dina hiji bazar di Peshawar, 11 ...

                                               

28 Pébruari

1991 – Perang Teluk Kahiji réngsé. 1986 – Olof Palme, PM Swédia ka-26 ditelasan di Stockholm, nepi ka kiwari nu maténina can katimu. 1998 – Perang Kosovo: Pulisi Sérbia ngamimitian serangan ka Tentara Pangbébasan Kosovo di Kosovo. 1947 – Insidén ...

                                               

28 Séptémber

1066 – William si Panakluk balabuh di Inggris, ngawalan pangjajahan Normandia. 1995 – Bob Denard jeung kelompok tantara bayaran ngarebut kapuloan Komoro dina hiji kudéta. 1924 – Ngurilingan dunia liwat jomantara nu mimiti, réngsé ku hiji tim ti A ...

                                               

29 Agustus

1825 - Portugal ngaku kana kemerdékaan Brasil. 2005 – Badéy Katrina narajang pikeun kadua jeung katilu kalina, ngancurkeun Basisir Teluk AS ti Louisiana nepi ka Wates Florida. Nelasan leuwih ti 1.836 jalma sarta ngakibatkeun karugian leuwih ti $1 ...

                                               

29 April

1997 – Konvénsi Pakarang Kimia 1993 mimiti lumaku, ngalarang produksi, paneundeunan sarta panggunaan pakarang-pakarang kimia pikeun nu narékenna. 1864 – Patempuran Gate Pa Pukehinahina: 1.700 tentara Inggris nandangan pangparah-parahna kajadian k ...

                                               

29 Désémber

1940 – Perang Dunia II: Kahuruan Raya Kota London Kadua, pasawat Luftwaffe ngabom api London, Inggris, nelasan ampir 200 urang sipil. 2011 – Samoa jeung Tokelau ngaluncatan sapoé langsung ka tanggal 31 Désémber nalika pindah tina salah sahiji Gar ...

                                               

29 Januari

1941 - Aléxandros Koryzis diistrénan jadi Pardana Mentri Yunani sanggeus maotna Ioannis Metaxas. 1886 - Karl Bénz maténkeun mobil mesin béngsin munggaran. 1976 - Cimahi ditetepkeun minangka kota administratif. 661 - Khulafaur Rasyidin lekasan ku ...

                                               

29 Juli

1693 – Perang Pasakutuan Raya: Patempuran Landen: Perancis meunang gedé ngalawah Sakut di Walanda. 1696 – Raja Louis XIV ti Perancis jeung Victor Amadeus II, Pangéran Savoy néken Perdaméyan Turin, hiji titik balik tina Parang Liga Augsburg. 1905 ...

                                               

29 Juni

1534 – Jacques Cartier nimu Kapuloan Pangéran Edward di Kanada. 1957 - Munara Tokyo mimiti diwangun. 2014 – ISIS ngedalkeun manéh minangka kakhalifahan di Suriah jeung Irak Kalér. 1985 - Musieum Monumen Yogya mimiti dibangun deui di Yogyakarta pi ...

                                               

29 Maret

1632 – Perjangjian Saint-Germain ditaréken, malikkeun kakawasan Perancis ka Quebec sabada dikepung ku Inggris ti taun 1629. 2002 – Dina raraga ngawales serangan Passover ku Hamas, Israél mesatkeun Operasi Tameung Panahan ngalawan militan Palestin ...

                                               

29 Méi

1903 – Dina Kudéta Méi, Alexander I, Raja Sérbia jeung Ratu Draga, ditelasan di Bélgrade ku Organisasi Leungeun Hideung. 1988 – Présidén AS Ronald Reagan ngamimitian aanjanganna nu kahiji ka Uni Soviét, harita anjog ka Moskow pikeun pasamoan adi ...

                                               

29 Nopémber

1929 – Admiral AS Richard E. Byrd mingpin ékspédisi munggaran ka Kutub Kidul. 1781 – Kru kapal pangangkut hamba sahaya Inggris Zong, nelasan 133 urang Afrika ku cara dialung-alungkeun ka laut sangkan meunang klaim asuransi. 1864 – Perang Amérika ...

                                               

29 Oktober

1972 – Tilu palaku nu nyerang Olimpiade Munich dibébaskeun minangka panuker kana sandera pasawat Luthfansa 615 nu dibajo. 1914 – Turki Ustmani ngilu aub dina Perang Dunia Kahiji. 2005 – Bom di Délhi India, nelasan leuwih ti 60 jalma. Panalungtik ...

                                               

29 Pébruari

29 Pébruari nyaéta poé ka-60 dina taun Kabisat, poé ieu panambah dina bulan Pébruari. Tanggal ieu ngan aya dina taun-taun nu angkana bisa dibagi angka 4 Opat saperti 1992, 1996, atawa 2004, kacuali dina taun-taun abad atawa taun nu ahirna dua ang ...

                                               

29 Séptémber

1885 – Rél kareta listrik umum munggaran di dunya di buka di Blackpool, Inggris. 1991 – Présidén Haiti, Jean-Bertrand Aristide dikudéta ku Jendral Raoul Cédras. 2011 – Pangadilan khusus di India ngadakwa sakabéh 269 pajabat alatan kasus pangrogah ...

                                               

3 Agustus

1914 – Jérman nyerang Bélgia tur nyatakeun perang ka Perancis, ngamimitian Perang Dunia I. 1492 – Christopher Columbus mimiti balayar ti Palos de la Frontera, Spanyol, nunggang kapal Santa Maria dibaturan ku dua kapal deui. 2000 - Mantan Présidén ...

                                               

3 Désémber

1992 – Hiji tés insinyur Sema Group ngagunakeun komputer pribadi pikeun ngirimkeun pesen téks munggaran di dunia ngaliwatan jaringan Vodafone kana telepon babaturanna. 1994 – PlayStation nu dimekarkeun jeung dipasarkeun ku Sony Computer Entertain ...

                                               

3 Januari

1961 – Perang Tiis: Hubungan diplomatik AS jeung Kuba ngaheurasan sabada nasionalisasi asét AS di Kuba. 1994 – Pasawat Baikal Airlines 130 murag di deukeut Irkutsk, Rusia, ngabalukarkeun korban jiwa 125 urang. 1990 – Invasi AS ka Panama: Manuel N ...

                                               

3 Juli

1946 - Kajadian 3 Juli 1946: Usaha kudéta Persatuan Perjuangan nu mangrupa kudéta munggaran pasca kamerdékaan Indonesia lekasan. 1849 – Perancis nyerang Républik Roma sarta mulangkeun kakawasaan Nagara Papal. 1255 - Kota Königsberg Kaliningrad di ...

                                               

3 Juni

2019 – Militer Sudan nyerang para pamoha di Khartoum, nelasan 100 jalma, micu kana pamaido internasional. 1621 – Kompeni India Kulon Walanda nampa sertifikat pikeun Walanda Anyar di Amérika. 1991 – Gunung Unzen di Kyushu, Jepang, bitu, nelasan 43 ...

                                               

3 Maret

1945 – Perang Dunia II: Angkatan Udara Inggris RAF salah ngabom aréa Bezuidenhout, Dén Haag, nelasan 511 jalma. 1799 – Pengepungan Rusia-Turki Utsmani ka Pulo Corfu réngsé ku nyarerahna garnisun Perancis. 1943 – Perang Dunia II: Di London, 173 ja ...

                                               

3 Méi

2019 – Angin puyuh Fani narajang Nagara Bagéan Odisha, India sarta Bangladésh, nelasan 33 jalma sabada kajadian évakuasi jalma panggedé-gedéna – 1.2 juta dina 24 jam. 1815 – Perang Neapolitan: Joachim Murat, Raja Naples kasoran ku Austria dina Pa ...

                                               

3 Nopémber

1935 - Raja Yunani Géorgios II naék tahta deui. 1978 - Dominika ngaraih kamerdékaan ti Britania Raya. 644 - Khalifah Umar bin Khattab ditelasan ku hiji budak Parsi. 1982 - Kahuruan torowongan Salang di Afganistan malastrakeun leuwih ti 2.000 uran ...

                                               

3 Oktober

1929 - Karajaan Serbia, Kroasia, Slovenia ganti ngaran jadi Yugoslavia. 2013 - Saheunteuna 134 imigran Libya palastra nalika parahuna tilelep di deukeut Kapuloan Lampedusa Italia. 1932 - Irak merdéka ti Inggris Raya. 1993 - Serangan Amérika ka pa ...

                                               

3 Pébruari

1945 – Perang Dunia II: Amérika Sarikat jeung Pasamakmuran Philipina ngamimitian hiji perang panjang pikeun ngarebut Manila ti Jepang. 1807 – Pasukan militer Inggris dina pingpinan Brigadir Jéndral Sir Samuel Auchmuty ngarebut Kota Motevideo nu d ...

                                               

3 Séptémber

301 - San Marino, républik pangkolotna di dunya jeung salah sahiji nagara pangleutikna di dunya, diadegkeun ku Santo Marinus. 1943 - Perang Dunya II: Italia Daratan dikawasa pasukan Sekutu pikeun kala munggaranna. 1260 - Tangtara Bani Mamluk Mesi ...

                                               

30 Agustus

1682 - William Penn balayar ninggalkeun Inggris rék ka Dunya Anyar. 1914 - Patempuran Tannenberg PD I lekasan, Jérman meunang ti Rusia di Front Wétan. 2004 - Kabentukna Masyarakat Komputasi Indonésia 1991 - Azerbaijan merdéka ti Uni Soviét. 1933 ...

                                               

30 April

1973 – Skandal Watergate: Présidén AS Richard Nixon ngabéwarakeun yén Konsul Gedong Putih John Dean geus dipecat ogé pangbantu-pangbantu luhur lianna geus malalundur, nu pangkakoncarana H.R. Haldeman jeung John Ehrlichman. 1900 – Hawaii jadi wila ...

                                               

30 Désémber

1853 – Pameulian Gadsden: Amérika Sarikat meuli lahan ti Méksiko pikeun ngawangun jalan rél di Southwest. 1890 – Nuluykeun Pangbantéan Wounded Knee, tentara Amérika Sarikat adu hareupan jeung prajurit Lakota Sioux dina Patempuran Misi Drexel. 200 ...

                                               

30 Januari

1959 – Pasukan Sultan Muskat ngarebut bénténg pamungkas Imam Oman, Saiq jeung Shuraijah, mungkas Perang Gunung Akhdar di Oman. 1972 – Pakistan kaluar ti Pasamakmuran alatan protés ku diakuna Bangladesh. 1948 – Mahatma Gandhi ditelasan ku Nathuram ...

                                               

30 Juli

762 - Kota Baghdad diadegkeun ku khalifah Abbasiyyah, Al Mansur. 1920 - Jambore Dunya Pramuka ka-1 di London, Inggris Raya. 1980 - Vanuatu ngébréhkeun kemerdékaanna. 1930 – Di Montevideo, Uruguay meunangkeun Piala Dunia FIFA nu munggaran. 1945 – ...

                                               

30 Juni

1908 – Bal seuneu Tunguska: Hiji bal seuneu raksasa, kamungkinan gedé tina niban lemahna meteoroid atawa komét, ngarubuhkeun 80 juta tangkal di Leuwi Tunguska di Yeniseysk, Rusia. Mangrupakeun kajadian nibanna barang langit pangtohagana nu kungsi ...

                                               

30 Maret

1282 – Rahayat Sisilia barontak ngalawan Raja Angevin Charles I, nu tuluy nelah ku Versper do’a peuting Sisilia. 1918 – Kajadian Maret Getih di Baku sarta tempat-tempat lianna di Kagupernuran Baku, Azerbaijan. 2019 – YouTuber Swédia, PewDiePie ka ...

                                               

30 Méi

1574 – Henry III jadi Raja Perancis. 1510 – Wanci kakawasaan Kaésar Zhengde, pamingpin pangbarontak Dinasti Ming, Zhu Zhifan diéléhkeun ku komandan Qiu Yue, mungkas pangbarontakan Pangéran Anhua. 1431 – Perang Saratus Taun: Di Rouen, Perancis, Jo ...

                                               

30 Nopémber

1803 – Ékspédisi Balmis dimimitian di Spanyol, tujuanna pikeun ngavaksinasi cacar jutaan jalma di Spanyol Amérika jeung di Philipina. 1999 – Exxon jeung Mobil néken hiji kasapukan saharga AS$ 73.7 miliar pikeun merger, ngajadi ExxonMobil, pangged ...

                                               

30 Oktober

1973 – Jambatan Bosphorus di Turki nu ngahubungkeun Eropa jeung Asia réngsé diwangun. 1993 – Loyalis UDA nyieun tétémbakan rohaka dina hiji pésta Halloween di Greysteel, Irlandia Kalér, 8 jalma palastra. 2015 – Genep puluh opat jalma palastra ...

                                               

30 Séptémber

1915 – Radoje Ljutovac jadi soldadu kahiji dina sajarah nu nembak dina lemah pasawat udara musuhna nepi ka murag. 1993 – Gempa 6.2 SR di Latur ngeundeuk-ngeundeuk Maharashtra India, nandasa 9.748 jeung 30.000 tatu. 1882 – Pabrik tanaga hidroelekt ...

                                               

31 Agustus

1876 - Abdul Hamid II jadi Sultan Kasultanan Utsmaniyah sanggeus lanceukna Murad V digulingkeun. 1998 - Koréa Kalér dilaporkeun ngaluncurkeun satelit jieunan munggaranna nu ngaranna Kwangmyongsong. 1897 - Thomas Alva Édison maténkeun proyéktor wa ...

                                               

31 Désémber

1963 – Féderasi Afrika Tengah sacara resmi bubar, satuluyna jadi Zambia, Malawi jeung Rhodesia. 1790 – Efimeris, koran Yunani pangkolotna nu masih kénéh medal nepi ka kiwari, munggaran dipedalkeun. 1992 – Cékoslowakia bubar sacara daméy, nu nelah ...

                                               

31 Januari

1504 - Pasini Lyon ngaréngsékeun Perang Italia, muguhkeun dominasi Perancis di wilayah kalér Italia, sedeng Spanyol nampa Karajaan Naples. 1865 – Perang Sipil Amérika: Kongrés AS ngasupkeun Amandemén Ka-13 kana Konstitusi, ngalarang perbudakan. 1 ...

                                               

31 Juli

2005 - Larangan iklan bako di nagara-nagara Uni Éropa mimiti lumaku. 1937 - Jambore Dunya Pramuka ka-5 diayakeun di Vogelenzang, Bloemendaal, Walanda. 1498 – Christopher Columbus manggihan Pulo Trinidad dina lalayaranna nu katilu. 1963 - Pasatuju ...

                                               

31 Maret

1991 – Réferéndum kamerdékaan Georgia: Ampir 99 persén para pamilih ngadukung kamérdekaan wilayah éta ti Uni Soviét. 2018 – Awal tina révolusi Arménia. 1964 – Jénderal Brasil Olímpio Mourão Filho maréntahkeun pasukanna pikeun arasup ka Rio de Jan ...