ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 217




                                               

11 Pébruari

2016 – Saurang lalaki némbakan genep jalma nepi kahanteuna di puseur pangatikan di Propinsi Jizan, Arab Saudi. 1953 – Uni Soviét megatkeun hubungan diplomatik jeung Israél. 1990 – Nelson Mandela dibébaskeun ti Panjara Victor Verster di saluareun ...

                                               

11 Séptémber

1297 – Patempuran Sasak Stirling, Pangbaruntak Skotalndia William Wallace ngéléhkeun urang Inggris. 1973 - Kudéta di Chili. Salvador Allende maot dina kapamingpinan Chili diambilalih ku Augusto Pinochet. 1922 – Mandat Britania ka wewengkon Palest ...

                                               

12 Agustus

1877 – Thomas Edison ngaréngsékeun phonograph modél kahijina, hiji pakakas nu bisa ngarékam sora kana silinder gulungan tambaga. 2009 - Planet luar surya 11 Ursae Minoris b kapanggih. 1960 - Echo I, satelit komunikasi munggaran diluncurkeun. 1981 ...

                                               

12 April

238 – Gordian II kasoran dian Patempuran Carthage ngalawan pasukan Numidia nu satia ka Maximinus Thrax, sarta manéhna gé tuluy dipaténi. Goridan I, bapana, tuluy maéhan manéh. 1961 – Perang Tiis: Palombaan Angkasa Luar: Kosmonot Soviét, Yuri Gaga ...

                                               

12 Désémber

1991 – Féderasi Rusia narik diri tina Pasini Pangadegan USSR. 1098 – Perang Salib Kahiji: Pangepungan Marrotal Numan: Kaum Salib norobos bénténg kota sarta nelasan 20.000 pangeusina. Sanggeus béakkeun kadaharan, maranéhna jadi kanibal. 1925 – Maj ...

                                               

12 Januari

1962 – Perang Viétnam: Operasi Chopper, misi tempur munggaran Amérika dina perang éta lumangsung. 1991 – Perang Teluk: Kongrés AS ngijinan pasukan militer Amérika pikeun ngusir Irak ti Kuwait. 2016 – Sapuluh jalma maraot sarta 15 taratu dina hiji ...

                                               

12 Juli

1191 – Pasukan Solehudin kasoran ku Pasukan Richard si Haté Singa di Paléstina. Mungkas Pangepungan Acre. 1576 – Karajaan Mogul nyapluk Béngala sabada ngéléhkeun Karajaan Béngala dina Patempuran Raj Mahal. 1861 – Wild Bill Hickok némbak tur nelas ...

                                               

12 Juni

2005 - Patinju légéndaris Mike Tyson ngedalkeun amit mungkur ti dunya tinju, sanggeus éléh ku patinju teu kasohor asal Irlandia, Kevin McBride sarta jadi kawiwirangan. 1942 - Dina milangkalana nu katilu belas, Anne Frank mimiti nulis buku hariann ...

                                               

12 Maret

1913 – Pijadieun puseur nagri Australia sacara rasmi dingaranan Canberra. 1947 – Perang Tiis: Doktrin Truman diproklamirkeun pikeun ngareundeutkeun panyebaran komunisme. 1999 – Manten anggota Pakta Warsawa, Céko, Hongaria jeung Polandia arasup NA ...

                                               

12 Méi

907 – Zhu Wen maksa Kaésar Ai sangkan turun tahta, mungkas Dinasti Tang nu geus lumangsung ampir 300 taun. 1510 – Pangbarontakan Pangéran Anhua dimimitian nalika Zhu Zhifan maéhan sakabéh pajabat nu diundang kana hiji hajatan sarta ngedalkeun nia ...

                                               

12 Nopémber

1977 – Perancis ngajalankeun uji coba nuklir Oreste minangka rangkéan ka-14 tina 29 kali, dina uji coba nuklir Perancis taun 1975-1978. 1995 – Kasapukan Erdut ngahasilkeun résolusi daméy dina Perang Kamerdékaan Kroasia. 2001 – Di Kota New York, P ...

                                               

12 Oktober

1847 - Werner von Siemens ngadegkeun Siemens & Halske, pijadieun Siemens AG. 1962 - Badéi Poéan Columbus narajang Northwest Pasifik AS. 46 jalma palastra. 2000 - Kapal Laut Pangrusak AS rusak parah ku dua pangebom bunuh diri, maéhan 17 kru jeung ...

                                               

12 Pébruari

1935 – USS Macon, salah sahiji tina dua balon udara panggedéna nu kungsi dijieun, murag di Laut Pasifik, di leupas basisir California. 1502 – Ratu Isabella I ngaluarkeun aturan nu nganggap Islam mangrupakeun palanggaran hukum di Karajaan Kastile, ...

                                               

12 Séptémber

1986 - Dévaluasi ajén tukeur Rupiah ti 1.134.00 jadi 1.664.00 per Dolar Amérika Sarikat. 1992 - Pasawat ulang-alik Endeavour diluncurkeun nandakeun paluncuran pasawat ulang-alik nu ka-50. 1980 - Kudéta militér di Turki. 2005 - Rencana paresmian b ...

                                               

13 Agustus

1521 – Pangjajah Spanyol nu dipingpin ku Hernán Cortés nangkep raja Azték nu pamungkas, Cuauhtémoc di Tenochtitlan, nandaan lekasanna Karajaan Azték. 1898 – Pasukan AS nu dipingpin ku Admiral George Dewey ngarebut Manila dina Perang Spanyol Améri ...

                                               

13 April

1919 – Pangbantéyan Jallianwala Bagh: Pasukan Inggris némbak mati 379 démonstran nu laléngoh di Amritsar, India; saheunteuna 1.200 lianna taratu. 1964 – Sidney Poitier jadi lalaki urang Amérika Afrika munggaran nu meunangkeun panghargaan Aktor Pi ...

                                               

13 Désémber

2001 – Sansad Bhavan, gedong Parlemén India diserang ku téroris. Dua belas jalma palastra kaasup si téroris. 2003 – Perang Irak: Operasi Subuh Beureum: Manten Présidén Irak Saddam Hussein kacerek di kota asalna, Tikrit. 1989 – Serangan ka pos jag ...

                                               

13 Januari

1797 – Perang Révolusi Perancis: Perang laut antara kapal perang Perancis ngalawan dua frigate Inggris di leupas Basisir Brittany, réngsé ku dilelepkeunna kapal Perancis, ngabalukarkeun korban jiwa leuwih ti 900 urang. 1964 – Kakacoan Anti-Muslim ...

                                               

13 Juli

1995 - Pajalanan Karéta api Argo Lawu tujuan Jakarta Gambir - Solo Balapan diresmikeun. 1930 - Bubukaan Piala Dunya FIFA 1930, dilaksanakeun di Stadion Pocitos, Montevideo, Uruguay. 1793 - Jean-Paul Marat, salah saurang pamingpin Révolusi Peranci ...

                                               

13 Juni

1325 – Ibnu Battuta ngamimitian lalampahanna, miang ti imahna di Tangiers ka Mekah nyanyabaan salila 24 taun, 1547 – Raja Ferdinand ti Austria nyerah ka Sultan Sulaéman Agung ti Kasultanan Utsmaniyah. 1982 - Bubukaan Piala Dunya FIFA 1982. 2008 - ...

                                               

13 Maret

2016 – Tilu jalma basanjata nyerang dua hotel di Kota Grand Bassam, Pantéy Gading, nelasan saheunteuna 19 jalma. 1697 – Nojpetén, puseur Karajaan Maya nu pamungkas, murag ka pangjajah Spanyol, léngkah panungtung Spanyol dina nalukkeun Guatemala. ...

                                               

13 Méi

1958 – Krisis Méi 1958: Sakelompok pajabat militer Perancis mingpin hiji kudéta di Aljazair nungtut sangkan pamaréntah gabungan diwangun sarta Charles de Gaulle minangka pupuhuna dina raraga ngajaga kakawasaan Perancis di Aljazair. 2011 – Dua bom ...

                                               

13 Nopémber

1950 – Jénderal Carlos Delgado Chalbaud, President Vénezuéla, ditelasan di Karakas. 1093 – Patempuran Alnwick: Inggris meunang ngalawan Skotlandia, Raja Malcolm ti Skotlandia jeung anakna, Édward perlaya. 1998 – Tragedi Semanggi I, bancang pakéwu ...

                                               

13 Oktober

1943 - Itali mihak Sakutu ngalawan Jérman dina Perang Dunia II. 1792 - Paneundeunan batu munggaran pangwangunan Executive Mansion Amérika Sarikat, nu kiwari jadi Gedong Putih. 1972 - Pasawat Aeroflot 217 ragrag saluareun Moskow, 174 maot. 2016 - ...

                                               

13 Pébruari

1979 – Angin tohaga narajang Washington kulon sarta ngarugrugkeun ruas Jambatan Kanal Hood sapanjang 1/2 mil. 1951 – Perang Koréa: Patempuran Chipyong-ni nu ditandaan ku serangan Cina ka Koréa Kidul, dimimitan. 1542 – Catherine Howard, pamajikan ...

                                               

13 Séptémber

1845 – Élmuwan Inggris, Michael Faraday nimu Épék Faraday, pangaruh ladang magnétik dina cahaya nu dipolarisasi. 1968 - Albania kaluar ti kaanggotaan Pakta Warsawa. 1940 - Italia ngainvasi Mesir 1999 - Bom ngabeledug di Moskwa, Rusia, 119 urang p ...

                                               

14 Agustus

1498 - Christopher Columbus ngadarat di sungut Leuwi Orinoco nu kiwari nelah ku Vénezuéla. 1950 - Poé Jadi Propinsi Kalimantan Kidul. 1893 - Perancis jadi nagara munggaran di dunya nu ngawanohkeun sistem plat nomor. 1945 - Jepang nyerah tanpa sar ...

                                               

14 April

43 SM – Patempuran Forum Gallorum: Mark Antony, ngepung jalma nu nelasan Caesar, Decimus Brutus, di Mutina, ngéléhkeun pasukan konsul Pansa, tapi kasoran ku tentara nu dipingpin ku konsul lianna, Aulus Hirtius. 1865 – Présidén AS Abraham Lincoln ...

                                               

14 Désémber

2008 – Muntadhar al-Zaidi maledogkeun sapatuna ka présidén AS harita, George W. Bush dina hiji konferénsi préss di Baghdad, Irak. 1960 – Konvénsi ngalawanan Diskriminasi dina Pangatikan di UNESCO diangkat. 1907 – The Thomas W. Lawson, kapal laut ...

                                               

14 Januari

1784 – Perang Révolusioner Amérika: Poé Ratifikasi, Kongrés Amérika Sarikat ngaratifikasi Pasini Paris jeung Britania Raya. 1954 – Pausahaan Hudson Motor Car ngagabung jeung Pausahan Nash-Kelvinator, ngawangun Pausahaan American Motors. 1539 – Sp ...

                                               

14 Juli

2002 – Présidén Perancis Jacques Chirac salamet tina hiji usaha panelasan kalayan teu cécél bocél nalika keur ngareuah-reuah Poé Bastile. 2011 - Gunung Lokon di Sulawesi Kalér bitu. 1914 – Robert Goddard meunangkeun patén pikeun rokét bahan bakar ...

                                               

14 Juni

2012 - Caraka Group, Ltd. diakuisisi ku yayasan nirlaba kasohor di dunya. 1822 - Charles Babbage ngedalkeun ideuna ngeunaan komputer. 1940 - Pasukan Jérman asup ka kota Paris dina Perang Dunya II. 1940 - Lobana 728 tawanan pulitik Nazi ti Tarnów, ...

                                               

14 Maret

1647 – Perang Tilu Welas Taun: Bavaria, Cologne, Perancis jeung Swédia narékeun Pareureuhan Perang Ulm. 1903 – Suaka Margasatwa Pulo Pelikan diadegkeun ku Présidén AS Theodore Roosevelt. 1794 – Eli Whitney meunangkeun patén mesin katun. 1942 – Or ...

                                               

14 Méi

1264 – Patempuran Lewes: Henry III ti Inggris ditawan sarta dipaksa néken Surat Pernyataan Lewes, ngajadikeun Simon de Montfort minangka pangwasa Inggris. 1948 – Israél dinyatakeun minangka nagara bébas sarta pamaréntahan samentara diadegkeun. Te ...

                                               

14 Nopémber

1991 – Otoritas Amérika jeung Inggris ngabéwarakeun tuduhan ka dua pajabat intélijén Libya dina patula-patalina jeung pangeboman Pasawat Pan Am 103. 1952 – Tangga Lagu Inggris régulér nu munggaran dipedalkeun ku Jurnal New Musical Express. 1973 – ...

                                               

14 Pébruari

1919 – Perang Polandia-Soviét dimimitian. 2005 – Tujuh jalma palastra sarta 151 lianna tatu nalika sarangkéan pangeboman ku milisi nu dikira pakait jeung Al Qaida narajang Makati, Kota Davao jeung Kota Jéndral Santos di Philipina. 2018 – Panémbak ...

                                               

14 Séptémber

2000 - Tarajangan téroris ka Bursa Éfék Jakarta nu mana bom mobil ngabeledug di rohang handap taneuh BÉJ sarta ngamimitian turugtugan beledugan; 15 urang palastra. 1960 - OPEC diadegkeun. 1886 - Pita mesin ketik dipatenkwun. 1901 - Présidén AS Wi ...

                                               

15 Agustus

2005 - Konflik GAM-RI lekasan kalawan panandatanganan nota kasapahaman di Helsinki, Finlandia. 1947 - India merdéka ti Britania Raya. 1997 - Krisis finansial Asia 1997: Suku bunga Hong Kong naék ti 8% jadi 23% dina sapeuting. 1960 - Republik Kong ...

                                               

15 April

1912 – Kapal panumpang Inggris, Titanic tikelebuh di Atalantik Kalér dina jam 2:20 a.m., dua jam opat puluh menit ti sabada neunggar gunung és. Ngan 710 urang tina 2.227 panumpang jeung kru nu bisa salamet. 1861 – Présidén Abraham Lincoln ngagero ...

                                               

15 Désémber

1791 – Daftar Hak-Hak Amérika Sarikat ngajadi hukum nalika diratifikasi ku Majelis Umum Virginia. 2010 – Hiji parahu nu ngangkut 90 jalma nu nyiar suaka neunggar cadas di basisir Pulo Christmas, Australi, nelasan 48 jalma. 1981 – Hiji bom bunuh d ...

                                               

15 Januari

1962 – Papirus Derveni: Manuskrip Éropa pangkolotna nu masih kénéh waluya, katanggalan dina 340 SM, katimu di kaléreun Yunani. 1966 – Républik Nigeria Kahiji, nu dipingpin ku Abu Bakar Tafawa Balewa dirugrugkeun ku hiji kudéta militer. 1889 – Pau ...

                                               

15 Juli

1410 – Patempuran Grunwald, salah sahiji patempuran pangrohakana wanci Perang Teutonic Polandia-Lithuania. Raja Polandia Władysław Jagiełło tur Pangéran Agung Lithuania Vytautas ngéléhkeun kaum Teutonic pingpinan Ulrich von Jungingen. 1099 – Kota ...

                                               

15 Juni

2013 - Bubukaan Piala Konféderasi FIFA 2013, diayakeun di Stadion Nasional Mané Garrincha, Brasília, Brasil. 1836 - Arkansas jadi nagara bagian Amérika Sarikat ka-25. 1954 - UEFA Asosiasi Sépak bola Éropa diadegkeun di Basel, Swiss. 1215 - Raja J ...

                                               

15 Maret

1939 – Carpatho-Ukraina ngamerdékakeun manéh, tapi dicapluk poé isukna ku Hongaria. 1941 – Maskapai Pangapungan Philipina mimiti operasi, mangrupakeun maskapai komérsil kahiji tur pangkolotna di Asia. 1943 – Perang Dunia II: Patempuran Kharkov Ka ...

                                               

15 Méi

2013 – Kaheurasan di Irak ngakibatkeun maotna 389 jalma nu lumangsung salila tilu poé. 2010 – Jessica Watson jadi jalma pangorana nu hasil balayar ngurilingan dunya sosoranganan. 1536 – Anne Boleyn, ratu Inggris, dikeunaan hukuman mati pikeun dak ...

                                               

15 Nopémber

1532 – Dititah ku Francisco Pizarro, para pangjajah Spanyol dina pimpinan Hernando de Soto nepungan pamingpin Karajaan Inka, Atahualpa pikeun kala kahijina di saluareun Cajamarca, ngatur hiji pasamoan di balé kota dina poé isukna. 1969 – Perang D ...

                                               

15 Oktober

1522 - Raja Karel I nunjuk Hernán Cortés minangka gupernur Méksiko. 1582 - Adopsi kana Kalender Gregorian dimimitian, antukna diadopsi ampir di sakuliah dunya. 2006 - Lini 6.7SR di Kiholo Bay, ngoyagkeun Hawaii. 2011 - Protés Global lumangsung, k ...

                                               

15 Séptémber

1997 - Google.com didaftarkeun minangka ngaran domain. 1935 - Undang-Undang Nurenberg mupus kawarganegaraan bangsa Yahudi di Jérman. 1812 - Pasukan Perancis nu dipingpin ku Napoleon ngaranjah Kremlin, Moskow. 1916 – Perang Dunia I: Téng waja mimi ...

                                               

16 Agustus

1972 - Éjahan Basa Indonésia nu disampurnakeun mimiti lumaku. 1945 - Kajadian Réngasdéngklok, Sukarno jeung Hatta diculik ku para pamuda, kaasuh Chaérul Saléh, ka Réngasdéngklok jam 03:00 WIB. Tuluy arindit ka Jakarta, manggihan Jéndral Yamamoto, ...

                                               

16 April

1941 – Perang Dunia II: Konpoy Tarigo Italia-Jérman diserang jeung diancurkeun ku kapal-kapal Inggris. 2003 – Perjangjian Accession ditarékeun di Athéna, ngaku kana sapuluh anggota anyar Uni Éropa. 2001 – India jeung Bangladesh ngamimitian patela ...