ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 212




                                               

Nikotin

Nikotin mangrupa alkaloid nu aya dina famili tutuwuhan Solanaceae, utamana bako, tapi ogé aya dina tomat, kentang, jeung sababaraha tutuwuhan lianna. Alkaloid nikotin ogé dikandung dina daun tangkal koka. Kandungan nikotin dina daun bako téh anta ...

                                               

Léptin

Léptin nyaéta hormon anu utamana dijieun ku sél adiposa jeung peujit leutik nu ngabantuan ngatur kasaimbangan énérgi ku ngahalangan lapar. Hormon ieu meta dina reséptor di hipotalamus. Dina obesitasna, sénsitipitas kana leptin jadi ngurangan anu ...

                                               

Protozoa

Protozoa mangrupa jumplukan séjén tina protista eukariotik, manéhna ngan diwangun ku hiji sél tunggal. Kabéh protozoa hirup di cai atawa tempat anu baseuh. Manéhna bisa moro, néangan kadaharan, saterusna nyerepan kadaharan éta. Manéhna bisa nyere ...

                                               

HIV

Virus imunodefisiénsi manusa anu katelah HIV mangrupa retrovirus nu utamana nginféksi bagian vital sistim imun manusa kayaning sél T CD4+, makropag, jeung sél déndritik. Ieu virus ogé, boh sacara langsung atawa henteu, ngancurkeun sél T CD4+. Ku ...

                                               

Babakaur

Babakaur atawa babak-haur mangrupa artropoda darat peurahan nu awakna panjang sarta sapasang suku dina unggal ruas/buku awakna. Sato ieu lolobana liar peuting, hirup utamana di wewengkon nu iklimna tropis. Kawas dulur deukeutna titinggi, awakna d ...

                                               

Hiu sirip hideung

Hiu sirip hitam nyaéta hiu anu hirup di cai nu déét. Dingaranan kitu téh lantaran dina unggal tungtung siripna aya warna hideungan. Hiu ieu asup kana status Near Threatened nurutkeun IUCN.

                                               

Hérbivora

Hérbivora dina istilah latén, nyaéta "Hérba" anu hartina "tutuwuhan jujukutan" jeung "Vorare" nu hartina "dahar". Harti hérbivora nyaéta hiji golongan satu tukang ngadahar tutuwuhan hungkul.

                                               

Manuk onta

Manuk Onta mangrupa jenis manuk nu pangbadagna nu masih hirup nepi ka kiwari. Ieu manuk kaasup kana keluarga nu sarua jeung manuk kasuari, rhéa, emu, jeung kiwi. Lantaran awakna badag, manuk onta teu bisa ngapung siga manuk sejénna. Manuk onta ja ...

                                               

Omnivora

Karakteristik sato omnivora: nyireungleuman endogna, Boga dua suku. Contona: hayam, soang, manuk jeung meri. ngembang biak sacara ovipar, Sato getih panas / tiis,

                                               

Badak

Badak mangrupa salah sahiji ti lima spésiés odd-toed ungulate nu hirup kénéh ti kulawarga Rhinocerotidae. Nu lima téh kabéh gé tulén Afrika atawa Asia.

                                               

Bancét

Bancét basa Indonésia; Bancet hijau nyaéta hiji spésiés bangkong tina kulawarga Dicroglossidae, loba kapanggih hirup di Bangladesh, Kamboja, Cina, Hong Kong, India, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Thailand, Vietnam, nepi ka Nepal ogé aya. pan ...

                                               

Tawés

Tawés atawa turub hawu, basa latin Barbonymus gonionotus Bleeker, 1850 nyaéta lauk tina anggota kulawarga Cyprinidae. Tawés loba diingu/dipiara pikeun dimangpaatkeun akuakultur. Anu kasohor tina olahan lauk tawés téh asin lauk tawés. Di alam béba ...

                                               

Adas

Adas atawa hadés nyaéta hiji tangkal anu diarah sikina pikeun rupa-rupa kagunaan. Ilaharna dipaké bungbu masak jeung ubar, bisa ogé diala minyakna. Adas ku urang Acéh mah disebutna das pedas, di Minangkabau disebutna adeh, manih, urang Jawa nyebu ...

                                               

Bawang beureum

Bawang beureum atawa Allium Cepa Var Agregatum L, mangrupa pepelakan anggota familia lilaceae anu loba tumuwuh di Indonésia utamana di provinsi Jawa Tengah perenahna di Kabupatén Brebes. Bawang beureum miboga ngaran lokal di antarana bawang abang ...

                                               

Bawang bodas

Bawang bodas atawa Allium sativum L, mangrupa pepelakan anggota familia lilaceae anu loba tumuwuh di Indonésia utamana di Jawa Tengah sarta Nusa Tenggara.

                                               

Cikur

Cikur nyaéta salah sahiji wanda tutuwuhan nu dimangpaatkeun pikeun ubar anu kagolongkeun kana Zingiberaceae. Rizoma pepelakan ieu ngandung minyak atsiri jeung alkaloid anu dimangpaatkeun minangka parangsang. Ngaran séjénna nyaéta cekur sarta pro ...

                                               

Jahé

Jahé, nyaéta tutuwuhan beuti anu pohara populér minangka bungbu sarta bahan ubar. Rasana lada dilantarankeun mibanda sanyawa keton nu ngaranna zingeron. Jahé kaasup suku Zingiberacéae. Ngaran ilmiah jahé dijieun ku William Roxburgh tina kecap Yun ...

                                               

Kananga

Kananga nyaéta ngaran kembang tina tuwuhan anu mibanda ngaran anu sarua. Kananga tumuwuh kalawan gancang nepi ka leuwih ti 5 méter pér taun sarta sanggup ngahontal jangkung rata-rata 12 méter. Tumuwuhna dirojong ku sinar panonpoé, sarta leuwih mi ...

                                               

Kapulaga

Kapulaga atawa kapol salila ieu dipikawanoh minangka samara pikeun asakan sarta ogé leuwih réa dipaké pikeun campuran jajamu. Di sawatara wewengkon kapulaga dipikawanoh kalawan ngaran kapol, palago, karkolaka, sarta nu séjén-séjénna. Di mancanaga ...

                                               

Katuncar

Katuncar, ᮊᮒᮥᮑ᮪ᮎᮁ nyaéta ngaran tutuwuhan anu biasa hirup dina rungkun. Watangna kaian tur miboga akar tunggang. Daunna daun majemuk, warnana héjo semu bodas. Kembangna siga payung, makutana diwangun tina 5 daun makuta, warnana bodas atawa beureu ...

                                               

Kunci

Kunci atawa nu dipikawanoh minangka temu kunci nyaéta ngaran tutuwuhan anu kaasup kana bungbu dapur tur bisa dimangpaatkeun pikeun dijadikeun ubar. Watang aslina aya dina jero taneuh anu disebut beuti, warnana konéng semu coklat, seungit, kandeln ...

                                               

Laja

Laja atawa laos nyaéta tuwuhan beubeutian anu populér dijadikeun samara dina talari asakan sarta ubar-ubaran tradisional Indonésia atawa wewengkon Asia Tenggara séjénna. Bagian anu dimangpaatkeun tina laja nyaéta beutina anu boga ambeu anu mandiri.

                                               

Muncang

Muncang, nyaéta tuwuhan anu sikina dimangpaatkeun minangka bahan minyak sarta samara. Tuwuhan ieu masih sabaraya jeung sampeu sarta kaasup kana sélér Euphorbiaceae. Dina padagangan antarnagara dipikawanoh minangka candleberry, Indian walnut, ataw ...

                                               

Pandan

Pandan nyaéta rupa tangkal monokotil tina genus Pandanus. Tangkalna jangkung aya nu nepi ka 11 m. Watangna lempeng, buleud, régangna monopodial. Daunna nunggal, lansét, sisina régé-régé, tungtungna seukeut, tulangna sajajar, panjangna 75 nepi ka ...

                                               

Pandan wangi

Pandan wangi mangrupa tuwuhan anu alusna dipelak di iklim tropis. Ieu tutuwuhan téh biasana osok dipelak di buruan imah atawa di kebon. Pandan ogé sakapeung mah osok aya di walungan jeung tempat anu rada lembab. Lamun di daérah pantai kudu dina k ...

                                               

Picung

Picung atawa pucung, atawa Kemayang dina basa Indonesia Pangium edule Reinw. ex Blume; sélér suku Acariaceae, tiheula diasupkeun kana Flacourtiaceae) nyaéta tuwuhan anu tumuwuh liar atawa satengah liar. Siki picung, anu disebut ogé kelewek, dipak ...

                                               

Salam

Salam nyaéta ngaran tuwuhan nu ngahasilkeun daun nu dijadikeun samara dina asakan Indonesia. Tuwuhan ieu ogé dipikawanoh kalawan ngaran-ngaran séjén kawas ubar serai, meselangan Sumatera, samak, kelat samak, serah Malaysia, sarta manting basa Jaw ...

                                               

Salédri

Salédri nyaéta tutuwuhan anu asupna kana sayuran tur bisa dimangpaatkeun pikeun ubar. Salédri bisa tumuwuh di dataran luhur atawa di dataran handap, perkebunan salédri di Indonesia ayana di Brastagi, Sumatera Utara jeung di Jawa Barat ngawengku P ...

                                               

Surawung

Surawung ; Lemon basil; Ocimum basilicum L. nyaéta sababangsaning tutuwuhan nu asalna tina kulawarga Lamiaceae sarta miboga bau has. Biasana digunakeun keur lalab sarta mangrupa salasahiji bahan jeung bungbu keur nyieun pais. Surawung asalna ti d ...

                                               

Séréh

Séréh nyaéta salah sahiji tutuwuhan tina kulawarga Poacéae. Ieu mangrupa sabangsaning tutuwuhan jujukutan nu daunna panjang siga eurih. bédana, rumpun séréh leuwih gedé jeung sok tumuwuh ngagorombol. Daun séréh miboga wangun ipis, lempeng, tulang ...

                                               

Wijén

Wijén nyaéta ngaran salah sahiji sambara anu kaasup dina kulawarga Pedaliaceae. Wijén dibudidayakeun minangka sumber minyak nabati, anu dipikawanoh minangka minyak wijén, anu asalna tina ekstraksi sikina. Wijén asalna ti wewengkon Afrika tropis t ...

                                               

Bangban

Bangban ; bamban nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Marantaceae. Kagolongkeun kana tutuwuhan terna anu ngahasilkeun harambay bahan pikeun nyieun anyam-anyaman.

                                               

Cangkring

Cangkring nyaéta tutuwuhan kembang anu sok dijieun hiasan di taman. Biasana tuwuh di wewengkon tropis di Asia Pasifik, Amérika Tengah, jeung Amazon Basin. Ukuran tangkalna sedeng, wangun mahkotana buleud. Catangna pendék, cucukan nepi ka 2 cm. Pa ...

                                               

Haramay

Haramai atawa rami mangrupa tutuwuhan kembangan ti kulawarga Urticaceae nu asli ti wewengkon Asia wétan. Haramay téh tutuwuhan taunan nu bisa tumuwuh di wewengkon nu luhurna 0–1500 m lbl, jangkungna bisa nepi ka 2 méter; daunna ngabentuk jantung ...

                                               

Jukut

Jukut nyaéta tutuwuhan pendék nu sering aya di buruan, sisi jalan atawa lapangan. Jukut dianggap minangka gulma nu ngaganggu pepelakan lamun aya di sabudeureun pepelakan nu ngahaja dipelak, tapi mangrupa asét utama lapangan maén bal. Mangpaat séj ...

                                               

Katomas

Katomas, nyaéta tuwuhan hias pakarangan nu wangun sarta warna daunna rupa-rupa. Rupa-rupa kultivar geus dimekarkaeun kalawan rupa-rupa warna ti héjo, konéng, jingga, beureum, wungu, sarta campuranana. Wangun daunna ogé rupa-rupa: manjang, oval, s ...

                                               

Katus

Katus asalna tina basa Yunani nyaéta kaktos, artina tutuwuhan anu cucukan. Linneaus, ahli botani anu nyieun klasifikasi tutuwuhan katus asup kana kelompok tutuwuhan anu cucukan atawa Cactaceae. Katus nyaéta ngaran tutuwuhan anu kaasup famili Cact ...

                                               

Ki acret

Ki acret nyaéta tangkal kai anu aslina ti Afrika génusna monotipik, kulawarga tatangkalan anu mibanda kembang, mimiti ditaluntik taun 1787 di the Gold Coast of Africa. Ki acret mibanda sababaraha ngaran, disebut ogé tangkal tulip Afrika ; Fountai ...

                                               

Plasa

Plasa ; palasa nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Fabaceae. Tangkal ieu kembangan beureum éndah katempona, hirup sumebar lega dimitian ti India, Asia Tenggara, nepi ka Indonésia daérah Kulon. Dina basa Inggris disebut Flame of the F ...

                                               

Suplir

Suplir nyaéta sebutan awam kana sagolongan tutuwuhan nu asup kana genus Adiantum, family Adiantaceae. Tutuwuhan ieu mangrupa genera pakis atawa dulur tutuwuhan paku. Salaku tutuwuhan paku, suplir teu ngahasilkeun kembang dina daur hirupna.

                                               

Awi bunar

Awi bunar nyaéta awi anu asalna tina kulawarga Poaceae, Genus: Siraten, Spesies: Siraten steudel, Sinonim Schizostachyum biflorum McClure. Hirup kalawan subur di daérah anu perenahna 600 méter saluhureun beungeut cai laut, loba kapanggih hirup di ...

                                               

Awi siam

Awi siam ; bambu bangkok,nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Poaceae. Salah sahiji jinis awi hias anu remen dipelak salaku pager pakarangan atanapi di sisi jalan. Awi anu asalna ti daratan Asia Tenggara remen salah disebatna awi Jepa ...

                                               

Awi temen

Awi temen, Gigantochloa verticillata Munro Kulawarga: Poaceae Ngaran lokal: awi andong, awi gombong; bambu ater; pring legi Jawa, pereng keles Madura, kayali Pilipina. Sebaran géograpis: Jawa, Pilipina, Brunéi, Semenanjung Malaysia Mangpaat: pike ...

                                               

Bako

Bako nujul ka hiji genus tutuwuhan nu daunna rubak pituin Amérika Kalér jeung Kidul, atawa siksikan daunna nu geus digaringkeun. Daun bako sok diudud dina bentuk roko atawa bentuk séjénna. Bako ogé sok diseupah, atawa diseuseup tipungna. Kecap ba ...

                                               

Cau abaka

Cau abaka ; abaca ; nyaéta hiji spesiés tangkal cau anu tempat asalna ti Pilipina. Ieu tutuwuhan dimangpaatkeun haramayna/rambatna anu diarah tina salumpit/palapah daun, ilahar katelah tangkalna.

                                               

Cikoru

Cikoru cekru ; Puspa ; Schima wallichii nyaéta hiji tangkal kai anu asalna tina kulawarga. Loba kapanggih hirup kalawan nyebar ti mimiti Nepal, ngaliwatan Asia Tenggara, nepika Papua Nugini. Sok disebut" medang gatal” kulantaran tangkalna mibanda ...

                                               

Dahu

Dahu nyaéta tangkal kai nu asalna tina kulawarga Anacardiaceae. Tangkal dahu loba kapanggih hirup di nagara India, Cina, Myanmar, Thailand, Indonésia, Pilipina, New Guinea, jeung kapuloan Solomon. Tangkal dahu bisa hirup kalawan subur di daérah n ...

                                               

Ental

Ental ; lontar ; Borassus flabellifer nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga arecaceae. Ental sarupaning kalapa;palma anu hirup di Asia Kidul jeung Asia Tenggara.

                                               

Entéh

Entéh utamana dipelak di Cina, India, Bangladés, Pakistan, Iran, Républik Koréa, Sri Langka, Taiwan, Jepang, Indonésia, Népal, Australia, Argéntina, jeung Kénya.

                                               

Gandrum

Gandrum ; sorgum; nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Poaceae. Ieu tutuwuhan sarwa guna tiasa dianggo mangrupa sumber pangan, parab ingon sareng bahan baku industri. Salaku bahan pangan, gandrum aya dina nomer ka-5 saatos gandum, jag ...