ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 203




                                               

Imunisasi

Imunisasi nyaéta prosés prévéntif keur ningkatkeun daya tahan awak, ku jalan ngasupkeun hiji bahan kana jero awak, supaya awak urang bisa ngawangun katahanan pikeun ngalawan bahan éta. Bahan éta dipikawanoh minangka imunogén. Imunisasi sarua jeun ...

                                               

Vaksinasi

Vaksinasi nyaéta prosés ngasupkeun vaksin kana jero awak hiji jalma pikeun ngawangun katahanan dina nyanghareupan panyakit. Kecap vaksinasi asana tina basa Latén vacca nu hartina sapi - diistilahkeun kitu alatan vaksin munggaran asalna tina virus ...

                                               

Eukariot

S. L. Baldauf 2003. The Deep Roots of Eukaryotes. Science 300: 1703-1706 Artikel ieu ngandung bahan-bahan ti Science Primer nu medal ti NCBI, nu, salaku publikasi pamaréntah AS, aya dina domain publik.

                                               

Fungi

Fungi mangrupa mikroorganisme nu teu ngandung klorofil dina struktur awakna. Benang hifa bisa pasekat-sekat tapi bisa ogé teu kitu. Réproduksi fungi lumangsung sacara aséksual jeung sacara séksual kumaha jinisna. Pambiakan aséksual fungi lumangsu ...

                                               

Anjing

Anjing nyaéta subspésiés doméstikasi srigala hawuk, mamalia ti kulawarga Canidae ordo Carnivora. Istilah ieu nujul boh ka nu liar atawa nu diingu sarta kadang dipaké pikeun anjing liar ti subspésiés atawa spésiés séjén. Anjing doméstik dalit jeun ...

                                               

Kohaku

Kohaku) nyaéta variétas koi nu mibanda ornamén éndah. Kohaku nyaéta sahsahiji gosanke; Tilu nu Utama’, nyaéta Kohaku, Sanke, jeung Showa. Kohaku baranahan dipecaya salah sahiji variétas hias lauk emas nu mimiti dimekarkeun.

                                               

Koi

Koi atawa leuwih husus {{Nihongo| nishikigoi |錦鯉|extra= Variétas Koi dibédakeun ku kelir, pola, sarta ukuran.

                                               

Kuda

Kuda nyaéta sato ingon mamalia ungulata, salah sahiji ti dalapan spésiés hirup kulawarga Equidae. Ceuk téorina, ieu sato ngalaman évolusi ti sato leutik nepi ka bungkeuleukanana ayeuna salila 45-55 juta taun. Manusa mimiti ngingu kuda kira-kira t ...

                                               

Meri

Meri nyaéta sato ingon; unggas anu hirupna di darat, bisa ngojay, pangawakan kawas soang ngan leuwih leutik. Meri asalna tina kulawarga Anatidae.

                                               

Tai

Tai téh nyaéta runtah semi-padet pasésaan pencernaan sasatoan nu dikaluarkeun ngaliwatan anus nalika ngising. Dina manusa, ngising téh bisa unggal dua-tilu poé nepi ka sababaraha kali sapoé. Tai nu neuasan bisa ngabalukarkeun kagangguna siklus/ka ...

                                               

Bangbung

Bangbung nyaéta salah sahiji jinis kumbang nu dicirikeun ku ayana tanduk dina sirahna. Tanduk ieu katingal jelas dina bangbung jalu. dipakébonan kalapa, insekta ieu dipikanyaho salaku hama, lantaran osok nyerep cairan jeung ngagulung jaringan dau ...

                                               

Beurit

Beurit téh nyaéta mamalia nu kaasup salah sahiji spésiés rodénsia dina genus Mus sarta turunan lianna nu kaasup kulawarga Muridæ.

                                               

Céléng

Céléng ; sus barbatur ilahar disebut babi liar atawa babi leuweung nyaéta sato anu asalna tina kulawarga suidae. Didaérah Priangan katelahna bagong atawa begu. Ieu sato mibanda kamampuan, katahanan dina kalumangsungan hirupna ku lantaran éta IUCN ...

                                               

Geget

Geget nyaéta sato leutik nu sok ngaruksak buku-buku atawa papakéan anu kurang piara, sok disebut ogé ngenget. Aya sabuntut geget anu dipikawanoh minangka" geget pakéan”, sarta lolobana jelema nyalakeun alatan ngengat éta nyieun liang-liang geget ...

                                               

Jukut pendul

Jukut Pendul nyaéta jukut liar anu hirupna dina taneuh baseuh atawa cai anu déét utamana kapanggih di sawah jeung rawa-rawa, hirupna nahun sanajan henteu pati ngaganggu kana pepelakan, jukut ieu kagolongkeun kana gulma anu mibanda daun leutik. Sp ...

                                               

Kasir

Kasir atawa gangsir nyaéta salah sahiji spésiés jangkrik ti kulawarga Gryllidae. Cara hirupna ngaliang dina taneuh. Ieu sato poténsial jadi hama pepelakan tani, tapi sakapeung mah sok diala keur dahareun. Ieu gegeremet sumebar ti Asia Kidul nepi ...

                                               

Kungkang

Kungkang nyaéta sabangsa gegeremet nu ukuranna siga simeut, beuteungna panjang warnana héjo. Kungkang kaasup hama paré sarta bisa hiber jeung angseuna bau.

                                               

Légé

Légé; Uret; Exophilis Hypoleuca nyaéta sato leutik kawas bangbung nu asalna tina kulawarga Scarabaeidae. Légé kapanggih hirup di sakabéh pulo di Indonésia, sok dianggap hama lantaran ngakan akar jeung dangdaunan pepelakan. Urang Sumatra hususna A ...

                                               

Panon munding

Panon munding Fimbristylis dichotoma nyaéta jukut liar anu asalna tina kulawarga Cyperaceae. Hirupna naun biasana kapanggih di tegalan, kebon, galengan sawah, sisi kamalir, jeung tempat séjéna anu cukup cai jeung cahaya panonpoé, dina hirupna bis ...

                                               

Sieur

Sieur disebut ogé tungau Ornithonyssus bursa nyaéta sato leutik pisan anu hirupna numpang dina bulu hayam, manuk, jeung unggas séjéna. Sieur bagian tina ordo Mesostigmata kelas Acari jeung kelas Archnida. Spesies ieu mibanda suku opat pasang, pan ...

                                               

Tumbila

Tumbila mangrupa serangga peuting ti famili Cimicidae nu hirup salaku hématofagi, nyeuseup getih manusa jeung inang getih-haneut lianna.

                                               

Cupang

Cupang nyaéta salah sahiji jenis lauk nu hirup dina rawa nu habitat asalna ti sababaraha nagara di Asia Tenggara di antarana Indonesia, Thailand, Malaysia, jeung Vietnam. Lauk ieu miboga bentuk jeung karakter anu agrésif pikeun ngajaga tempat kak ...

                                               

Guramé

Gurame nyaéta ngaran jenis lauk cai anu biasa didahar ku manusa. Wangun awakna gepéng tur rubak. Tonggongna aya warna beureuman sedengkeun dina beuteungna hawuk semu koneng. Lauk kaasup kana kulawarga Anabantidae, turunan Helostoma sarta bangsa L ...

                                               

Hayam

Hayam nyaéta sato ingu sabangsa manuk anu hirupna sapopoé dina taneuh. Aya rupa-rupa hayam anu dipikawanoh saperti: hayam jago, hayam danten, hayam jajangkar, hayam kotok, jeung hayam bikang. Ngaran hayam ditangtukeun dumasar kana buluna, asalna, ...

                                               

Hayam Katé

Hayam Katé ; Bantam chicken, nyaéta hayam nu pangawakanna leutik. Malahan spésies serama mah, cenah kasebut hayam pangleutikna. Sanajan ieu hayam leutik dedeg pangadegna lain ngandung harti hayam murah, malahan bisa leuwih mahal hargana tinimbang ...

                                               

Hayam pelung

Hayam pelung nyaéta hayam asli ti wewengkon Jawa Barat, utamana di wewengkon Cianjur. Ngaran hayam pelung asalna tina basa Sunda Mawelung atawa Melung anu hartina bingkeng, alatan dina nyoara ngahasilkeun sora bingkeng, ogé alatan hayam pelung mi ...

                                               

Ingon-ingon

Ingon-ingon atawa sato ingon-ingon nyaéta sato nu sacara ngahaja diingu minangka sumber pangan, sumber bahan baku industri, atawa minangka babantu pagawéan jalma. Usaha ngingu ingon-ingon disebut minangka paternakan jeung mangrupa bagéan tina kag ...

                                               

Jangkrik

Jangkrik, famili Gryllidae, mangrupa serangga nu bisa disada, mirip simeut jeung cihcir, tapi awakna rada depé sarta boga anténeu panjang.

                                               

Japati

Japati mangrupa manuk anggota kulawarga Columbidae. Istilah japati dipaké pikeun 308 spésiés manuk anggota ordo Columbiformes, ngawengku japati, tikukur, titiran, manuk puter, jeung spésiés lianna. Nu jadi ciri golongan japati nyaéta awakna tegep ...

                                               

Kalkum

Kalkum nyaéta unggas nu asalna tina kulawarga Meléagrididaé, dina sirah jeung beuheungna teu mibanda bulu, sarta teu bisa hiber jauh ngan saukur ngageleber teupati jauh tina luhureun taneuh. Kalkum nu ilahar dipiara hirupna dina kandang, kalkum n ...

                                               

Kelenci

Kelenci nyaéta sato mamalia anu awakna leutik, tur bisa hirup di loba tempat di sakuliah dunya. Kelenci biasana hirup dina rungkun, sampalan, rawa atawa leuweung. Ciri has sato ieu nyaéta mamalia anu ceulina panjang, buntutna pondok, sarta boga h ...

                                               

Lauk emas

Lauk Emas mangrupa lauk darat nu paling sumebar di sakuliah dunya, anggota famili Cyprinidae. Lauk nu asalna ti Asia jeung Éropa ieu bisa tumuwuh nepi ka panjangna 1.2 méter, beurat 37.3 kg), sarta umur 47 taun. Nu liar biasana mah leuwih leutik, ...

                                               

Lélé

Lélé nyaéta jenis lauk cai anu awakna panjang tur kulitna leueur, euweuh sisitan. Anak Lélé dina basa Sunda disebut "nanahaon". Lélé teu bisa hirup dina cai asin atawa payau, biasana hirup di walungan anu caina laun, ranca, talaga, sérang anu kak ...

                                               

Mujaér

Mujaér atawa Jaér nyaéta lauk cai anu biasa didahar ku jalma, wangun awakna gepéng, warnana hawuk, coklat atawa hideung. Ieu lauk asalna ti Afrika sarta mimiti kapanggih di Indonesia ku bapa Mujair di muara walungan Sérang basisir kidul Blitar Ja ...

                                               

Oray

Oray, ogé katelah ophidian, mangrupa réptil teu sukuan nu deukeut pancakakina jeung kadal, nu ngahiji dina ordo Squamata. Aya ogé sababaraha spésiés kadal nu teu sukuan nu saliwat mah mirip oray, tapi lain. Resep ka oray disebut ofiofilia, sedeng ...

                                               

Sapi

Sapi mangrupa sato tandukan hasil doméstikasi anggota subfamili Bovinae ti famili Bovidae. Sapi diternakkeun pikeun diala daging, susu, kulit, jeung tanagana. Di India, misalna, sapi téh malah dihurmat, teu meunang dirogahala numutkeun kapercayaa ...

                                               

Soang

Soang téh unggas cai badag ti kulawarga Anatidae, nu ogé ngawengku soang jeung meri. Soang dikelompokkeun kana golongan sosoangan dina subfamily Anserinae.

                                               

Ékék

Ékék nyaéta jenis manuk hias anu mibanda bulu anu éndah kalayan lengkingan sora anu lumayan tarik. Spésiés ieu kaasup salah sahiji manuk anu miboga kacerdasan anu lumayan alus, ku kituna mindeng dipaké pikeun acara-acara hiburan di kebon binatang ...

                                               

Kelenci Assam

Kelenci Assam, nyaéta hiji spésiés leporidae pituin Asia Kidul. Sebaran spésiés ieu baheula manjang di beulah kidul suku papasiran Himalaya. Ayeuna, habitat kelenci Assam kapisah-pisah kalawan lega kirang ti 500 km 2 ngluas nepi ka kira-kira 5.00 ...

                                               

Surili

Surili, utamana di wewengkon Ujung Kulon, Leuweung Sancang, Gunung Gedé, Gunung Halimun, Gunung Tilu, jeung Gunung Patuha. ku sabab éndemik Jawa Kulon wewengkon administratif Jabar jeung Banten, surili ieu dijadikeun salah sahiji ikon sato/fauna ...

                                               

Uncal kasturi Himalaya

Uncal Kasturi Himalaya atanapi Uncal Kasturi Beuteung Bodas Moschus leucogaster nyaéta hiji spésiés uncal kasturi. Spésiés ieu bahuelana dianggep salaku sub-spésiés uncal kastrui Alpen. Uncal Kasturi Himalaya hirup di Apganistan, Pakistan, Tibét, ...

                                               

Bangkong héjo

Bangkong héjo ; Edible frog nyaéta bangkong anu sabagian gedé tina awakna mibanda kelir héjo paselang kelir coklat. Bangkong héjo endemik ti Indonesia, dagingna semu konéng, loba kapanggih hirup di sawah, rawa, jeung susukan. Di alam bébas bangko ...

                                               

Bangkong korodok

Bangkong korodok, basa latin, nyaéta bangkong ampibi/hirupna di darat jeung di cai anu mibanda kulit korodok/ngajarendil kawas kutil, kelir kulitna coklat aya ogé anu semu konéng, di mana pindah tempat sakapeung ku jalan ngorondang lalaunan, mimi ...

                                               

Ungkut-ungkut

Ungkut-ungkut, crimson-breasted barbet atawa coppersmith, nyaéta hiji manuk anu asalna tina genus Psilopogon. Bulu palebah luhureun pamatuk jeung palebah beuheungna beureum, pareng disada sorana kawas tukang patri tikajauhan keur nakolan kaléng. ...

                                               

Bawang batak

Bawang batak nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga amaryllidaceae. Bawang batak wujudna sarua baé jeung bawang daun atawa bawang kucay, pédah palebah puhu tangkal leuwih panjang sarta kelir leuwih bodas ditambah daunna leuwih leutik tur ...

                                               

Berencét

Berencét ; basa Inggrisna brown-cheeked fulvetta; basa Latin Alcippe poioicephala nyaéta manuk leutik nu asalna ti kulawarga Pellorneidae Genus Alcippe. Kagolongkeun manu leutik sarta resep bacéo, berencét hirup bareng jeung manuk séjén nu pangaw ...

                                               

Binong

Binong nyaéta spésiés tatangkalan ti famili Tetramelaceae. Binong téh tangkal badag anu hirup di sakuliah Asia kidul, ti India, Asia Tenggara, nepi ka Australia kalér. Tumuwuhna nepi ka jangkung 20 m, rangkadakna 10 m. Kaina tulangan, kulitna cok ...

                                               

Boboso

Boboso, hiji spesies lauk darat anu sumebar di Asia Tenggara. Anu badag, panjangna bisa nepi ka 65 cm, najan lolobana mah teu leuwih ti 30 cm. Boboso kaasup lauk anu boga ajén ekonomi, boh pikeun dahareun atawa lauk hias. Pasakan ieu lauk dipikar ...

                                               

Cangkakak

Cangkakak atawa katelah ogé manuk hurang nyaéta hiji spésiés manuk ti kulawarga Halcyonidae. Ieu manuk téh éndemik Indonésia. Habitat di wewengkon ranca atawa sabudeureun walungan.

                                               

Cangkurileung

Cangkurileung nyaéta hiji spésiés manuk bacéo ti kulawarga Pycnonotidae. Buluna semu hawuk, komo lebah jangjangna, huluna hideung. Sumebar di Kamboja, Cina, Hong Kong, Indonésia, Laos, Burma, Muangtay, jeung Viétnam. Habitatna di leuweung tropis ...