ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 193




                                               

Iroha

Iroha nyaéta sajak Basa Jepang nu loba ditulis dina mangsa periode Heian. Sajak munggaran ditulis dina taun 1079. Iroha ieu kawentar, sabab mangrupa pangram nu sampurna, nu mana unggal karakter dina suku kata Basa Jepang persis ngan ditulis sakal ...

                                               

Kana

Kanggo hartos sanes Kana, tempo Kana disambiguasi. Kana nyaéta watesan umum keur skrip syllabic Basa Jepang hiragana jeung katakana, dina sistim heubeul disebutna manyogana. Kana diwangun salaku pilihan jeung tambahan tina karakter logographic Ba ...

                                               

Kanbun

Keur era Basa Jepang abad ka-17, tempo Kanbun era. Kanbun nyaéta tulisan Cina nu ditulis keur urang Jepang. saméméh aya sistim tulis Jepang jeung suku kata kana, kanbun geus dipaké keur nyusun teks dina Basa Jepang asli. Ayeuna kabun ilaharna dip ...

                                               

Kanji

Kanji nyaéta tulisan Cina nu dipaké dina sistim tulisan Basa Jepang modérn salian ti hiragana, katakana, jeung angka Arab.

                                               

Katakana

Katakana nyaéta syllabary Basa Jepang, salah sahiji tina opat sistim nulis Basa Jepang. Nu séjénna nyaéta hiragana, kanji jeung rōmaji. Kecap katakana hartina "kana sejen," asalan tina turunan katerangan gramatikal Basa Jepang, dina Basa Cina dis ...

                                               

Kunrei-shiki

Kunrei-shiki nyaéta sistim romanisasi, contona sistim keur transkripsi Basa Jepang kana alpabet Romawi. Ngaran nu diumumkeun Kunreisiki maké Kunrei-shiki sorangan. Kunrei-shiki kadangkala disebut sistim Monbushō dina Basa Inggris, sabab diajarkeu ...

                                               

Manyogana

Manyōgana nyaéta bentuk kana heubeul dina Basa Jepang nu maké karakter Basa Cina jeung ngagambarkeun tulisan Basa Jepang. Teu pati kapuluruh sacara jéntré ti mimiti iraha dipakéna, diperkirakeun mimiti dipaké dina awal abad kagenep. Ngaran manyōg ...

                                               

Nihon-shiki

Nihon-shiki atawa Nippon-shiki nyaéta sistim romanisasi keur transkripsi Basa Jepang kana alpabet Roman. Aya sababaraha sistim romanisasi Basa Jepang, Nippon-shiki nu ilahar dipaké, sarta mibanda hubungan hiji-hiji kana sistim tulisan. Diciptakeu ...

                                               

Okurigana

Okurigana nyaéta ahiran kana nu nuturkeun kanji dina tulisan Basa Jepang. Ilaharna dipaké dina kecap sipat atawa gawe, okurigana bisa nunjukkeun tense, harti tanya atawa negatip, atawa basa lemes, salian ti fungsi séjénna. Dina pamakéan kiwari, o ...

                                               

Romanisasi aksara Jepang

Romanisasi kecap Basa Jepang, nyaéta nuliskeun karakter nu asalna tina tulisan Basa Cina jeung skrip suku kata kana hurup Latin, keur kaperluan nuliskeun tanda jalan, ngaran sarta dina kamus jeung teks book keur urang luar nu hayang diajar Basa J ...

                                               

Sistim tulis Jepang

Artikel ieu ngajelaskeun sistem nulis dina Basa Jepang kiwari jeung sajarahna. Artikel ngeunaan basa Jepang bisa ditempo leuwih jelas di Basa Jepang. Basa Jepang kiwari ngagunakeun tilu skrip utama nyaéta: Hiragana, syllabary, jeung Kanji, aslina ...

                                               

Kalénder Étiopia

Kalénder Étiopia, disebut ogé kalénder Geez, nyaéta kalénder utama nu dipaké di Étiopia sarta mangrupa taun kabaktian urang Kristen di Éritréa nu dipaké ku Garéja Tewahdo Ortodoks Éritréa, Garéja Katolik Wétan di Éritréa jeung Lutheran, nu ilahar ...

                                               

Lambang Arménia

Lambang Nasional Arménia miboga hiji heulang sarta singa nyekelan hiji taméng. Lambang nu ayeuna diadopsi dina 19 April 1992, ku kaputusan Déwan Luhur Arménian. Dina 15 Juni 2006, hukum ngeunaan lambang nagara Arménia disahkeun ku Parlemén Arménia.

                                               

Mer Hayrenik

Mer Hayrenik nyaéta lagu kabangsaan nasionalna Républic Arménia. Diadopsi dina 1 Juli 1991, lagu ieu ogé mangrupa lagu kabangsaan nasionalna Républik Démokratik Arménia, nagara Arménia modérn kahiji. Rumpaka lagu ieu diadaptasi ti vérsi Lagu buda ...

                                               

Oda Nobunaga

Oda Nobunaga salah saurang pamingpin daimyo mangsa periode Sengoku dina sajarah Jepang. Nobunaga anak ti Oda Nobuhide, salah saurang pamingpin di daerah pertanian di propinsi Owari. Nobunaga hirup tumuwuh dina lingkungan militer, ahirna bisa nalu ...

                                               

World Association of Zoos and Aquariums

World Association of Zoos and Aquariums nyaéta organisasi nu mayungan komunitas kebon binatang jeung akuarium. Anggotana kaasup kebon binatang jeung akuarium nu kasohor, Paguyuban Kebon binatang jeung Akuarium regional jeung nasional, tur sababar ...

                                               

Organisasi Amatir Radio Indonésia

Organisasi Amatir Radio Indonésia nyaéta organisasi anu nangtayungan radio amatir di Indonésia. ORARI didirikeun dina tanggal 9 Juli 1968, dumasar ti Peraturan Pamaréntah RI No. 21 Taun 1967. ORARI mangrupa bagian ti Organisasi Radio Amatir Dunia.

                                               

ISO 3166-1

ISO 3166-1 nyaéta bagian ti ISO 3166, sistim pakodéan standar keur ngaran nagara. Ngawitan dipublikasikeun taun 1974 ku Organisasi Internasional pikeun Standarisasi mangrupa tilu kode nu béda-béda keur tiap nagara: ISO 3166-1 numeric, sistim tilu ...

                                               

Mercosur

Mercosur atawa Mercosul nyaéta hiji pasatujuan ékonomi jeung pulitis antara Argéntina, Brasil, Paraguay, jeung Uruguay. Ngadeg dina 1991 ku Traktat Asunción, nu satersna dimekarkeun jeung dianyarkeun ku Traktat Ouro Preto 1994. Tujuana pikeun mro ...

                                               

Uni Arab Magribi

Uni Arab Magribi nyaéta hiji pasatujuan dagang pikeun ékonomi jeung hiji kahijian pulitis jaga di Afrika Kalér antawis Maroko, Aljazair, Tunisia, Libya, jeung Mauritania. Sesebutan "Uni Arab Magribi" dipertimbangkeun salaku Arab-séntris, ku lanta ...

                                               

Dialog Méditérania

Dialog Méditérania nyaéta forum kooperasi antara NATO jeung tujuh nagara Méditérania. Tujuan utama ti Dialog Méditérania nyaéta to create good relations and better mutual understanding and confidence throughout the region, promoting regional secu ...

                                               

Asosiasi Asia Kidul keur Sabilulungan Régional

Asosiasi Asia Kidul keur Sabilulungan Régional, nyaéta organisasi ti nagara-nagara Asia Kidul, diwangun dina Désémber 1985 ku Ziaur Rahman sarta ditujukeun pikeun pamekaran ékonomi, téhnologi, sosial, jeung kabudayaan utamina dina kapercayaan sor ...

                                               

Organisasi Sabilulungan Ékonomi Laut Hideung

Dina 25 Juni 1992, Pupuhu Nagara jeung Pamaréntahan ti 11 nagara nandatangan di Déklarasi panglawungan Istanbul jeung Pernyataan Bosporus ngahasilkeun dibentukna Sabilulungan Ékonomi Laut Hideung.

                                               

Uni Afrika

Citakan:Infobox Géopolitical organization Uni Afrika nyaéta hiji union nu miboga anggota 55 nagara di Afrika. Sahiji-hijina nagara Afrika nu sanés anggota uni nyaéta Maroko. Ngadeg dina 9 Juli 2002, UA diwangun salaku panerus Organisasi Kahijian ...

                                               

Déwan Éropa

Institusi ieu mangrupa bagian ti Uni Éropa. Pikeun patepungan tingkat mentri nu ngaranna mirip, temp Déwan Uni Éropa. Pikeun organisasi di luar Uni Éropa nu ngaranna mirip, tempo Majelis Éropa Déwan Éropa mangrupa organisasi politik pangluhurna d ...

                                               

Abimanyu

Abimanyu ; Angkawijaya nyaéta salah saurang inohong dina wiracarita Mahabarata. Manéhna nyaéta anak Arjuna ti salah saurang pamajikanana anu ngaranna Subadra. Ditetepkeun yén Abimanyu nu baris neruskeun tahta Yudistira. Dina wiracarita Mahabarata ...

                                               

Abiyasa

Abiyasa dikenal ogé salaku Resi Wiyasa. Manéhna nyaéta putra Resi Palasara ti patapaan Retawu, jeung Dewi Durgandini, putri Prabu Basuketi, raja Wirata. Abiyasa mibanda sipat jeung watek anu pinter, percéka, wijaksana, alim, soléh, wiwaha, jawara ...

                                               

Adirata

Dina wiracarita Mahabarata, Adirata nyaéta saurang kusir sarta mangrupa bapa angkat Adipati Karna. Manéhna nyekel kalungguhan salaku kusir Raja Dréstarata. Anakna - Karna - jadi satria tangguh sakaligus raja di Anga sarta milu aub dina perang di ...

                                               

Ahilawati

Ahilawati nyaéta ngaran hiji inohong wanoja dina wiracarita Mahabarata. Manéhna mangrupa anak naga sarta ngadahup ka anakna Bima anu ngaranna Gatotkaca. Waktu lalagasan manéhna dipikawanoh kalayan ngaran Maurwi. Manéhna dikawin ku Gatotkaca sangg ...

                                               

Amba

Amba mangrupa putri cikal ti Raja Karajaan Kasi dina Wiracarita Mahabharata. Bareng jeung tilu adina nu séjén, nyaéta Ambika jeung Ambalika, Amba dibawa ka Hastinapura ku Bisma pikeun diserahkeun ka Satyawati jeung dikawinkeun ka adina nu ngarann ...

                                               

Ambalika

Dina wiracarita Mahabarata, Ambalika mangrupa puteri Raja Kasi nu jadi pamajikan Wicitrawirya, Raja Astinapura. Babarengan jeung barayana, nyaéta Amba sarta Ambika, manéhna diboyong ku Bisma ka Astinapura lantara ieu satria hasil meunangkeun sayé ...

                                               

Ambika

Dina Mahabarata, Ambika nyaéta puteri ti Raja Kasi sarta pamajikanna Wicitrawirya, Raja Astinapura. Babarengan jeung barayana, Amba sarta Ambalika, manéhna dibeunangkeun ku Bisma dina hiji sayémbara Bisma nangtang para raja sarta pangéran anu nga ...

                                               

Arimba

Citakan:Infobox deity Arimba atawa sok disebut Hidimba Sansekerta nyaéta putra kahiji Prabu Arimbaka raksasa ti nagara Pringgadani.

                                               

Arimbi

Dina wiracarita Mahabarata, Arimbi nyaéta hiji raksasi. Manéhna mangrupa baraya Arimba, hiji raksasa. Arimbi ngadahup jeung Bima, salah sahiji Pandawa, sarta ngalahirkeun anak nu dingaranan Gatotkaca.

                                               

Astinapura

Astinapura atawa Hastinapura nyaéta hiji dayeuh sarta Nagar Panchayat di distrik Meerut, Uttar Pradesh, nagara bagian India. Hastinapura asalna ti kecap Hasti + Pura. Réa kajadian dina carita Mahabarata anu lumangsung di Hastinapura. Dina mangsa ...

                                               

Aswatama

Aswatama nyaéta Putra Drona jeung Krepi dina Wiracarita Mahabarata. Salaku putra tunggal, Drona nyaaheun pisan ka manéhna. Manéhna ogé mangrupa salah sahiji tina tujuh Ciranjiwin, lantaran dikutuk pikeun hirup salilana ngan teu bisa ngarasakeun c ...

                                               

Babruwahana

Babruwahana nyaéta salah sahiji inohong dina Wiracarita Mahabarata. Manéhna mangrupa salah sahiji putra Arjuna, anakna jeung Chitrangada, puteri ti Manipur. Babruwahana diadopsi ku akina ti Manipur jeung jadi Raja di dinya. Dina mangsa pamaréntah ...

                                               

Bagawad Gita

Bagawad Gita nyaéta teks India buhun anu jadi hasil pagawéan penting dina tradisi Hindi boh sastra boh palsapah. Tarjamahan munggaran ieu karya tina basa Sanskerta kana basa Inggris dijieun kira-kira taun 1795 ku Sir Charles Wilkins. Judul Bagawa ...

                                               

Baratayuda

Baratayuda nyaéta perang rongkah antara dua pihak turunan Barata nyaéta para Pandawa jeung para Kurawa di médan Kuru atawa Kurusétra. Peperangan ieu lumangsung salila 18 poé. Peperangan ieu dicaritakeun dina wiracarita Mahabarata anu ditulis Kris ...

                                               

Barbarika

Barbarika atawa Barbri mangrupa salah sahiji inohong dina wiracarita Mahabarata. Manéhna katuliskeun salaku inohong penting dina éta carita. Manéhna mangrupa budak nu kakenal ti pajuang gedé Gatotkaca. Gatotkaca mangrupa budak ti Bima jeung Hidim ...

                                               

Bima (wayang)

Bima atawa Bimaséna nyaéta salah saurang inohong protagonis dina wiracarita Mahabarata. Manéhna mangrupa anakna Déwi Kunti sarta dipikawanoh minangka inohong Pandawa anu kuat, boga sipat sok dugal sarta dipikasieun ku musuh, sanajan sabenerna hat ...

                                               

Bisma

Bisma lahir kalayan ngaran Déwabrata, nyaéta salah sahiji inohong utama dina wiracarita Mahabarata. Manéhna téh anak ti pasangan Prabu Santanu jeung Dewi Gangga. Manéhna ogé mangrupa aki ti Pandawa jeung Kurawa. Sawaktu ngora ngaran manéhna téh D ...

                                               

Burisrawa

Burisrawa mangrupa salah sahiji inohong dina wiracarita Mahabarata. Manéhna mangrupa budak kaopat ti Prabu Salya, Raja Madraka jeung dewi satyawati, putri Raksasa Bagaspati. Manéhna magrupa hiji-hijina anu boga beungeut sétan. Manéhna kasar tapi ...

                                               

Citrānggada

Citranggada nyaéta anak cikal pasangan Raja Santanu jeung Satyawati dina wiracarita Mahabarata. Saprak Bisma ngedalkeun sumpah yén manéhna moal kawin saumur hirupna sarta moal neruskeun tahta Astinapura, Citranggada jadi raja ngagantikeun bapana ...

                                               

Citrānggadā

Citrānggadā nyaéta anak awéwé ti Raja Citrasena ti Manipur, jeung mangrupa salah sahiji istri Arjuna. Manéhna mimiti panggih waktu Arjuna ngasingkeun diri di Manipur. Harita Arjuna boga status minangka lalaki nu boga dua istri. Sanajan geus boga ...

                                               

Dorna

Dorna atawa Dronacharya Dina wiracarita Mahabarata, nyaéta guru para Kurawa sarta Pandawa. Manéhna mangrupa ahli ngamekarkeun seni perang.

                                               

Drupada

Drupada nyaéta salah sahiji inohong dina mitologi India. anjeunna mangrupa raja ti Karajaan Panchala. Prishada bapana ngirim anjeunna ka patapaan hiji brahmana buhun nu ngaranna Agniveshya pikeun diajar tulisan suci jeung seni perang. anjeunna ma ...

                                               

Drupadi

Draupadi nyaéta salah sahiji inohong dina wiracarita Mahabarata. Manéhna téh anakna Prabu Drupada, raja di karajaan Pancala. Dina kitab Mahabarata vérsi aslina, Drupadi nyaéta pamajikan para Pandawa nu jumlahna lima urang. Tapi dina wayang Sunda ...

                                               

Dréstajumena

Dréstajumena nyaéta salah saurang inohong dina wiracarita Mahabarata. Manéhna téh lanceukna Drupadi jeung Srikandi, turunan Raja Drupada anu asalna ti Karajaan Pancala. Manéhna aya di pihak Pandawa waktu perang di Kurusétra. Manéhna anu maéhan Re ...

                                               

Dréstarata

Dréstarata dina wiracarita Mahabarata, nyaéta anak ti Wicitrawirya jeung Ambika. Manéhna lolong ti mimiti lahir alatan indungna nutupan panon sawaktu ngalakonan upacara Putrotpadana anu diayakeun ku Resi Abiyasa pikeun meunangkeun turunan. Drésta ...