ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 148




                                               

Merak

Merak nyaéta kulawarga Pavo Cristatus sarta bisa kapanggih di leuweung. Populasi Merak Biru sumebar di leuweung kabuka kalayan padang jukut di India, Pakistan, Sri Lanka, Nepal sarta Bhutan. Saméméhna spésiés ieu kapanggih ogé di Bangladésh, tapi ...

                                               

Caladi

Caladi nyaéta manuk tina ordo piciformes. Kapanggih di sakuliah dunya jeung ngawengku sababaraha spésiés, biasana nomer 218. Sababaraha caladi ordo piciformes dina suku zigodaktil, jeung dua toes ngarah maju, sarta dua batur ka pungkur. Suku nu, ...

                                               

Bison

Bison nyaéta sato anu kaasup kana mamalia anu mibanda kuku panceg atawa genap. Manéhna mangrupa genus Bison tina sabagian kulawarga Bovinae jeung kulawarga Bovidae. Bison cicing di bagian kalér bumi. Bison Amerika cicingna di Amérika kalér. Hirup ...

                                               

Kuda nil

Kuda nil nyaéta sato mamalia semi-akuatik gedé nu kapanggih ngojay di situ di Afrika sub-sahara. Sanajan béda rupa, hippopotamus sabenerna dianggap patali pisan jeung paus salaku dua sato nu miboga nini moyang sarua nu aya antara 54 juta taun ka ...

                                               

Bagong

Bagong nyaéta sabangsa sato ungulata anu miboga moncong panjang sarta irung leper. Mangrupa sato anu aslina ti Eurasia. Sakapeung ogé dirujuk minangka khinzir. Bagong nyaéta omnivora, anu hartosna maranéhanana ngonsumsi boh daging boh tutuwuhan. ...

                                               

Landak

Landak téh hartina mamalia cucukan leutik anggota subfamili Erinaceinae jeung ordo Inséktivora. Aya 15 spésiés landak nu kabagi ka opat genera, sumebar di Éropah, Asia, Afrika, jeung Selandia Baru. Di Amérika jeung Australia mah aslina euweuh landak.

                                               

Maung

Maung nujul kana ucing badag nu liar di Amérika, Aprika, Asia, jeung Éropah; Australia jeung Antartika mah teu boga spésiés ucing pituin. Najan awakna jauh leuwih badag batan ucing, paripolah maung jeung struktur/dedeganana mah méh baé sarua. Sak ...

                                               

Maung tutul

maung sancang mangrupa salah sahiji ti opat maung dina genus Panthera. Dedeganana teu sarua, ti mimiti panjang saméter nepi ka ampir dua méter, nu rata-rata beuratna antara 30-70 kg. Nu jalu bisa leuwih ti 90 kgs, sedengkeun bikangna mah kira dua ...

                                               

Biruang

Biruang téh ngaran sato mamalia badag ti kulawarga Ursidae, ordo Karnivora. Ciri utama biruang, di antarana buntut nu pondok, pangrungu jeung pangambeu nu seukeut, kuku/cakar nu sareukeut dina unggal ramo sukuna, sarta bulu di sakujur awakna nu k ...

                                               

Keledé

Keledé nyaéta sato nyarupaan kuda nu ditandaan ku hulu nu gedé, ceuli panjang jeung buntut nyarupaan sapi. Ieu sato aya dina rupa-rupa warna kawas hideung, bodas, cét jeung kabéh nuansa coklat jeung abu abu, ngan nu pangumumna nyaéta warna kulamb ...

                                               

Peusing

Peusing téh mamalia dina ordo Pholidota, nu kabagi kana hiji kulawarga Manidae jeung hiji genus Manis, nu ngawengku dalapan spésiés. Awak peusing dibungkus ku sisit nu baradag dina kulitna, sumebar di wewengkon tropis buana Asia jeung Aprika. Din ...

                                               

Bekantan

Bekantan mangrupa jumplukan monyét Dunya Lila anu mibanda irung badag sarta mancung. Anggota suku Cercopithecidae ieu diwangun ti dua spesis nyaéta bekantan kahau sarta Bekantan simakobu. Bekantan mindeng disebut proboscis monkey atawa "monyét Wa ...

                                               

Beruk

Beruk ngabentuk marga Macaca ti monyét Dunya Buhun. Beruk mangrupa monyét genus primata anu panglobana nyebar, sagigireun manusa, ti Afrika kalér nepi ka Jepang. Kiwari geus aya salapan welas spésiés beruk nu geus dipiwanoh, kaasup monyét geus pi ...

                                               

Gorila

Gorila nyaéta sato primata pangbadagna, sakulawarga jeung monyét, kera sarta manusa. Sabuntut gorila jalu dewasa bisa ngahontal luhur leuwih ti 6 méter sarta beurat kira-kira 300 nepi ka 500 pound. Manéhna bisa merentangkan lenganna nepi ka 8 mét ...

                                               

Owa

Owa nyaéta kera ti kulawarga Hylobatidae anu baheulana mah ngawengku hiji genus, tapi ayeuna kabagi jadi opat genera jeung 18 spésiés. Owa hirup di leuweung hujan tropis jeung subtropis ti wétan Bangladés jeung kalér India nepi ka kidul Cina sart ...

                                               

Crocodilia

Crocodilia nyaéta salah sahiji ordo sasatoan tina kulawarga réptil. Jenis kelompok ieu diwangun tina dua puluh dua spésiés buhaya, aligator, Caiman jeung Gharial, jeung patali pisan jeung manuk. Crocodilia mangrupa prédator semi-akuatik nu geus n ...

                                               

Tuatara

Tuatara Rhynchocepalia nyaéta kelompok réptil langka nu nempatan pulo-pulo babatuan leupas pantai Selandia Baru. Nepi ka ayeuna, tuatara mangrupa kelompok reptil pangsaeutik jenisna, ngan aya dua spésiés nu hirup. Tuatara baheulana leuwih loba je ...

                                               

Londok

Londok mangrupa squamata nu kaasup salah sahiji kulawarga kadal. Ngaran ilmiahna dicokot tina Basa Yunani Kuna χαμαιλέων, tina χαμαί "dina lemah/taneuh" + λέων "singa", jadi "singa taneuh".

                                               

Hiu

Hiu mangrupa lauk laut anu kaasup panggedéna, potonganana biasa sok disebut ogé cucut. Hiu loba rupana jeung loba ngarana, aya anu ngendog jeung aya anu ngajuru, gedéna hiu teu sarua jeung paus, paling panjangna ngan nepi ka 13 méter, sungutna ay ...

                                               

Testudines

Testudines nyaéta sebutan pikeun réptil ordo kuya, kaasup di jerona penyu jeung bulus. Awakna ditaméngan ku tulang husus atawa cangkang kartilagé nu tumuwuh tina tulang rusukna. Istilah kuya ilahar dilarapkeun ka spésiés darat/cai darat sacara um ...

                                               

Kuya darat

Kuya darat atawa ilaharna mah disebut kuya hungkul nyaéta salah sahiji genus sato réptil dina ordo Testudinata. Kuya bisa waé loba rupana dina ukuran, kelir, tempat hirup, jeung dedeganna. Kuya mibanda ciri anu mandiri tayalian tonggong jeung beu ...

                                               

Hibiscus

Pikeun kagunaan séjén tina Hibiscus, tempo Hibiscus disambiguasi. Hibiscus nyaéta hiji genus tutuwuhan kembangan ti kulawarga Malvaceae. Ieu genus kawilang gedé, ngawengku sababaraha ratus spésiés pituin wewengkon haneut-sedeng, subtropis, jeung ...

                                               

Amorphophallus

Amorphopallus nyaéta hiji génus tutuwuhan badag nu ngahasilkeun rimpang nyarupaan jagong nu beuratna bisa nepi ka 50–70 kg jeung sababaraha spésiés sok dibudidayakeun pikeun dijieun kadaharan. Kembang bangké jeung suweg nyaéta sakelompok tutuwuha ...

                                               

Anthurium

Anthurium nyaéta salah sahiji génus tutuwuhan hérba tropis tina kulawarga arum. Génus ieu ogé geus lila dianggap minangka anggota subfamily Poolidae. Génus ieu diwangun ku leuwih ti 800 spésiés nu kapanggih di daérah tropis New World ti Meksiko k ...

                                               

Arecaceae

Arecacéae nyaéta salah sahiji kulawarga tutuwuhan nu aya dina kelompok utama angiospermae. Suku Arecacéae atawa séké pinang-pinangan nyaéta kelompok tutuwuhan nu biasa disebut palma atawa palem. Family Acecacéae nyaéta kelompok gedé nu diwangun k ...

                                               

Daon

Daon atawa dahon atawa ganggayong nyaéta sajinis palem nu tumuwuh di lingkungan leuweung bakau atawa wewengkon ranca basisir laut. Daon sumebar di habitat sakuliah samudra Hindia jeung samudra Pasifik. Di nusantara, ieu tuwuhan téh dipikawanoh ku ...

                                               

Tali korang

Tali korang disebut ogé géwor Commelina benghalensis nyaéta jukut/herba tina kulawarga Commelinaceae. Kaasup kana gulma ku lantaran ngaganggu tur nurunkeun hasil panen, biasana kapanggih dina galengan sawah, kebon, tambakan balong, sisi susukan s ...

                                               

Écéng gondok

Tutuwuhan Écéng gondok anu geus maot bakal kahandap taneuh anu ngabalukarkeun taneuh jadi ngadéétan. Nuruna jumlah cahaya anu asup kana jero cai anu nyababkeun nuruna tingkat oksigén din cai.

                                               

Pandanus

Northernmost pandanus in the world, in the Azores Islands, photo. Germplasm Resources Information Network: Pandanus Sorting Pandanus names Pandanus species of the Wet Tropics of Queensland, Australia photos and text by Dave Kimble Pneumatophores ...

                                               

Lampuyang

Lampuyang atawa lempuyang Roscoe ex Sm., sin. Z. aromaticum Valeton) nyaéta sabangsa rempah-rempah nu miboga hasiat obat. Lampuyang dimangpaatkeun jadi campuran obat. Lampuyang atawa puyang nyaéta salah sahiji bahan utama jamu nu populér, jamu ca ...

                                               

Kembang Matahari

Kembang Matahari bisa disebut ogé Hélianthus Unnuus Herba anual, ajeg, miboga bulubulu, luhurna 1 – 3 m, Dipelak dina halaman sarta taman-taman anu cukup meunang sinar panonpoé, minangka pepelakan hias. Kaasup pepelakan anu watangna baseuh, daun ...

                                               

Krisan

Krisan nyaéta salah sahiji genus tutuwuhan hias tina kulawarga asteraceae. Génus ieu diwangun ku antara 100 spésiés asli utamana di daérah subtropis jeung miboga iklim lila. Ngaran krisan dicokot tina basa Yunani "chrys" nu hartina emas, jeung "a ...

                                               

Kalayar

Kalayar ; baduyut; gontang; Trichosanthes Pubera nyaéta tangkal nu ngarambat asalna tina kulawarga Cucurbitaceae. Loba kapanggih hirup di Pulo Kalimantan, Pulo Sumatra, jeung pulo Jawa. Spesies séjéna katiténan hirup ogé di Thailand, Vietnam, Mal ...

                                               

Waluh konéng

Waluh konéng atawa cucurbita pepo kaasup tututwuhan C3 ku sabab fiksasi karbon organik anu munggaran nyaéta senyawa karbon tilu, 3-fofogliserat. Tutuwuhan C3 nyaéta tutuwuhan anu fiksasi karbon mimitina lumangsung ngaliwatan rubisco, enzim siklus ...

                                               

Ki merak

Ki merak ; Leucoxylon Buxifolium nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga ebenaceae. Tangkal ki merak pituin ti pulo Jawa, hirup dileuweung jangkung tangkalna bisa nepi ka 18 méter. Ki merak dina basa Yunani leukos" λευκό” hartina bodas, taya ...

                                               

Calliandra

Calliandra nyaéta salah sahiji marga tutuwuhan kembangan dina kulawarga pea, Fabaceae, subfamily Mimosoideae. Ngawengku kurang leuwih 140 spésiés nu asli keur wewengkon tropis jeung subtropis di Amérika.

                                               

Fabaceae

Fabacéae atawa suku polong-polongan nyaéta salah sahiji suku tutuwuhan dikotil anu pangpentingna jeung panglobana. Réa tutuwuhan budidaya penting kasup kana suku ieu, kalawan boga rupa-rupa kagunaan: siki, buah, kembang, kulit kai, catang, daun, ...

                                               

Jeungjing

Jeungjing, albasiah, atawa séngon laut nyaéta ngaran salan sahiji tatangkalan nu ngahasilkeun kayu, anggota suku Fabacéae. Tangkal nu diaku miboga pertumbuhan panggancangna di dunya ieu, bisa ngahontal jangkung 7m dina wanci sataun, ngaran ilmiah ...

                                               

Jukut riut

Jukut riut ;Garut gedeh; nyaéta salah sahiji spésiés tutuwuhan tina génus Mimosa nu asup kana kulawarga kacang. Hirupna nguyupuk luhureun taneuh /perdu anggota tina suku polong-polongan. Ieu spésiés miboga sifat sensitif, daunna nu mangrupa daun ...

                                               

Kadelé

Kadelé nyaéta sarupaning kacang, ilaharna sok dijieun témpé, tauco atawa tahu. Kadelé sok disebut ogé kacang jepun atawa kacang gading, pédah warnana gading.

                                               

Kedelé

Kedelai mangrupa pepelakan pangan anu mangrupa semak anu tumuwuh ajeg. Kedelé jenis liar Glycine ururiencis, mangrupa kedelai anu nurunkeun sagala rupa kedelé anu urang wawuh ayeuna Glycine max L Merril). Asalna ti wewengkon Manshukuo Cina Kalér. ...

                                               

Mimosa

Mimosa nyaéta salah sahiji genus tutuwuhan nu aya dina kulawarga kacang Fabacéae. Genus ieu diwangun ku leuwih ti 40 tutuwuhan jeung mangrupa tutuwuhan asli daérah tropis jeung subtropis di sakabéh benua. Ieu tutuwuhan miboga ngaran nu dicokot ti ...

                                               

Tarum

Tarum atawa nila, atawa indigo Indigofera mangrupa tutuwuhan panghasil warna biru alami. Zat warna pakéan ieu utamana dipaké dina usaha batik atawa tinun tradisional. Zat warna indigo, minangka hasil ti tutuwuhan ieu, ogé mangrupa komoditas dagan ...

                                               

Ki hujan

Ki hujan nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga Apocynaceae. Asalna ti nagara Meksiko kidul jeung Amerika Tengah, loba kapanggih hirup di sisi jalan atawa dijieun pager hirup. Ki hujan kagolongkeun tangkal nu mibanda racun glikosida, bisa n ...

                                               

Ki beling

Ki beling nyaéta salah sahiji tutuwuhan tina kulawarga Acanthacéae. Dina basa Indonésia, tutuwuhan ieu disebut keji beling, sedengkeun dina basa melayu dipikawanoh salaku pecah batu atawa batu jin.

                                               

Bijanggut

Bijanggut nyaéta spésiés Mentha pituin wewengkon haneut Éropa jeung Asia kulon jeung tengah. Ieu téh terna taunan nu jangkungna 10–60 cm. Daunna papasangan patotonggong, basajan, panjangna 2–6.5 cm, lébarna 1–2 cm, buluan. Kembangna bungur pias, ...

                                               

Jati

Jati atawa sagon di India nyaéta salah sahiji tutuwuhan tangkal tina genus Tectona nu asup kana kulawarga Verbenaceae. Tangkal ieu kakenal sabab kaina kaasup kelas luhur. Kai na sok dipaké pikeun nyieun kapal, kareta api, galangan palabuan, jamba ...

                                               

Sancang

Sancang ; Premna microphylla nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina genus premna. Tayalian hiji genus pepelakan kembangan tina kulawarga mint kulawarga, Lamiaceae, mimiti diguar pikeun kaperluan élmu modéren taun 1771. Ieu tangkal nyebar ngaliwata ...

                                               

Nanangkaan

Nanangkaan ; Patikan kebo; Euphorbia hirta L nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Euphorbiaceae.Loba kapanggih hirup liar di kebon, galengan sawah, tegalan, sisi jalan, sakapeung ogé kapanggih diburuan imah. Mangrupakeun tutuwuhan liar ...

                                               

Gintung

Gintung nyaéta spésiés tuwuhan ti kulawarga Phyllanthaceae. Spésiés ieu sumebar ti Asia Kidul sarta Asia Tenggara nepi ka Australia sarta Polinesia. Ieu tuwuhan ogé tumuwuh di Cina bagian baratdaya, tengah, wétan, sarta kidul, jeung ogé Taiwan. H ...